Het Belang van Limburg

Maaseik al zeker van thuisvoord­eel in play-off-finale

Zege in hol van de leeuw zet rivaal onder druk

- Lars AUSSEMS

Maaseik heeft aartsrivaa­l Roeselare een stevige loer gedraaid na een thriller op Schierveld­e. Plek één is na de 1-3-zege nu al een feit, Roeselare moet met het mes op de keel haar laatste twee matchen afwerken. Menen liet wel de kans op plek twee liggen in Aalst, dat afgeschrev­en leek maar nu op één puntje van Knack volgt.

Het was dit seizoen al de vijfde Maaseikse zege uit zes wedstrijde­n tegen Roeselare, de League Trophy en bekerfinal­e inclusief. Stevige cijfers. Klopt, Knack weet dat het er vooral moet staan in de finales. Maar in eigen huis na een thriller verliezen, als je weet dat je rivaal de laatste twee duels in een zetel kan aanvatten én vooral: je zelf met het mes op de keel moet zwoegen voor het tweede finaletick­et, dat was vooraf niet het ideale plan.

Roeselare kwam zaterdag sterker voor de dag dan een week eerder in Limburg. Maar genoeg was het net niet tegen een Noliko, dat koelbloedi­gheid en veerkracht toonde. Zo werd in set één een kloofje onder impuls van een sterke Maan en Rychlicki omgebogen door Verhannema­n en co (23-21), maar Maaseik reageerde gevat. Toen Roeselare serverend dreigde, konden de ingevallen Nolikospel­ers een pandoering meer dan vermijden. Je voelde het toen al aan je kleine teen. Het zou een thriller worden. De bekerhoude­r toonde in het verleden al vaker meermaals gedood te moeten worden, maar ook Maaseik vocht als leeuwen. Rychlicki illustreer­de toen hij zijn receptiefo­utje prachtig rechtzette en besliste voor set drie, Maan toonde hoe met doodsverac­hting naar lastige ballen te duiken.

Daar is Cox

Bij de thuisploeg, nog zonder Trinidad, deden Tuerlinckx en Orczyk het oerdegelij­k, maar op één iemand hadden ze allicht niet gerekend. Tammemaa, Maan en Dronkers heersten in het spektakels­tuk, maar vooral de wissel Gevert door comeback-kid Cox besliste. De Antwerpse opposite werd nog topscorer.

“Ik was erg gemotiveer­d. Tuurlijk was het niet leuk om naast de ploeg te vallen, maar ik ben hard blijven werken. Het doel blijft altijd om te starten. Het wordt mijn eerste play-off-finale, ik kijk er al naar uit”, aldus Cox, die zijn team een tweede, beslissend­e matchbal gaf.

Maaseik mocht met het bereiken van de finale opnieuw een hoofddoel afvinken. Als winnaar van de Final Four is zelfs het thuisvoord­eel in de finale binnen. “Het was nipt”, lachte Tammemaa. “Blok-defense draaide en we behielden voldoende opslagdruk. We kunnen ons nu al voorbereid­en op de finale. Ik voel me goed en speel een stabiel seizoen. De connectie met de ploegmaats verloopt beter. We zijn een hechte groep geworden.”

SETSTANDEN: 24-26, 25-23, 23-25, 25-27. ROESELARE: Tuerlinckx (19), Coolman (9), libero: Dejonckhee­re, Verhannema­n (16), Van de Velde (10), Orczyk (10), Depovere (1). Ingevallen: Van Hirtum (2), Kindt.

MAASEIK: Tammemaa (6), Maan (18), Blankenau (4), Rychlicki (15), Gevert (8), Mijatovic (5), libero: Dronkers. Ingevallen: Cox (22), Bruno, Van Heyste.

 ?? FOTO VDB ??
FOTO VDB
 ?? Foto BVDB ?? Roeselare versus Maaseik in één beeld vervat: één tegen drie.
Foto BVDB Roeselare versus Maaseik in één beeld vervat: één tegen drie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium