Het Belang van Limburg

De verrijzeni­s van de Kanaries

Een week na Pasen knoopt STVV weer aan met een zege

- Gunter SCHOOFS

Een week na Pasen, een week na Daknam, waar de Kanaries geen deuk in een pakje boter getrapt kregen, volgde een complete verrijzeni­s. Geen mens die zich verveelde op Stayen. Een opvallend fris en sterk STVV knokte zich naar de bovenhand tegen een lui Antwerp. “De sleutel? We kregen offensieve vrijheid”, klonk de uitleg van een scorende Chuba Akpom. Niets dan lof voor SintTruide­n, het mag wel een keer. De sierlijkhe­id van Asamoah

De Japanners binnen STVV zijn gek van Samuel Asamoah. Toegegeven: wij ook, zeker op een synthetisc­he mat. Dan blijft de Ghanees met z’n soepele beentjes moeilijk van de bal te houden. ‘It’s all about Jesus’, pronkte hij met een shirt toen hij de 1-0 op het bord poeierde. “Mijn geloof betekent nu eenmaal zo veel voor mij”, lachte Asamoah na afloop ietwat schuchter. “Ik weet dat ik voordelen heb op kunstgras. Antwerp is fysiek wel sterker, maar minder wendbaar op dit veld.”

Het blijft voor Asamoah een welles-nietesspel­letje. De ene week speelt hij, de andere niet. “De coach beslist. Soms krijg ik tactische verklaring­en, soms niet. Als speler is het zaak om er profession­eel mee om te gaan, een andere weg is er niet. Voorlopig slaag ik daar goed in. Ik wil graag die play-offs winnen. Net als mijn ploegmaats. Op training viel de hele week af te lezen dat we héél graag nog wat willen laten zien aan onze supporters.”

De kracht van Akpom

Akpom startte als diepste spits bij STVV, Vetokele week uit naar de linkerflan­k. De twee toonden opvallend veel werkijver. “Het was onze taak om veel te pushen als Antwerp in balbezit was”, aldus Akpom. “Daardoor konden we hen in de fout dwingen en ruimte creëren voor Bezus, Botaka en Asamoah. In balbezit kregen we dan weer veel vrijheid. Daar lag voor mij de sleutel van deze match. Er zat verrassing in ons spel doordat we die vrijheid kregen. Antwerp kreeg geen vat op onze aanvallend­e prikken.”

Voelt Akpom zich als Arsenalspi­ts niet te goed voor play-off 2? “Natuurlijk had ik liever bij de grote jongens in play-off 1 gezeten. Maar ik denk dat we vandaag een statement gemaakt hebben. Gezien? Wij willen die nacompetit­ie winnen.”

De vista van Bezus

Hij houdt van de supporters, de supporters houden van hem. Roman Bezus blijft de game changer waarvoor mensen naar het stadion komen. Als ie dan ook nog zin heeft om zich te laten gelden in de duels, is de Oekraïner voor iedereen in de Belgische competitie een taaie klant. “We wilden iets extra’s geven aan onze fans na Lokeren”, aldus Bezus.”Want daar was het zwakke boel, dat beseffen we.”

Bezus was op Daknam slechts invaller. Als hij zoals zaterdag tegen Antwerp altijd acteert, moet Bezus ook altijd aan de aftrap staan, daar is iedereen het over eens, inclusief Jonas De Roeck. “Ik had deze week een goed gesprek met de coach”, gaf Bezus mee. “We discussiee­rden over een aantal zaken, maar onze babbel was heel constructi­ef. Dat heeft me duidelijk deugd gedaan.”

Het antwoord van Botaka

Last but not least was Jordan Botaka zaterdag de opvallende flankaanva­ller die hij afgelopen seizoen al vaker had moeten zijn. De Congolese Nederlande­r scoorde twee keer en was ook de man die de 1-0 op poten zette. “In het eerste kwartier hadden we het lastig, maar nadien grepen we helemaal het overwicht”, vond Botaka. “Die goals doen me deugd. Ik voel absoluut geen mindere motivatie omdat we in play-off 2 zitten. Ik kom van een land waar het moeilijker is om te leven, dus waarom zou ik dan misnoegd zijn dat ik ‘maar’ play-off 2 moet spelen. Ik geniet van elk moment dat ik voetbal. (lachje) Vandaag was dat wel te zien, zeker?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium