Het Belang van Limburg

Straf kost Vanthoor zege

-

Het New Race Festival, de openingsma­nche van het EK voor GT’s in Zolder, bracht Dries Vanthoor gemengde gevoelens. Met een polepositi­on en een tweede plaats begon het zaterdag uitstekend, maar zondag werd hem de leiding ontnomen door een erg vreemde straf. De zeges gingen zaterdag naar de Lamborghin­i van Christian Engelhart en Mirko Bortolotti, en zondag naar de Audi van Steijn Schothorst en Kelvin van der Linde.

Polepositi­on in de eigen achtertuin, dat was een topmoment voor Dries Vanthoor. “Ik denk dat ik nooit zo blij geweest ben met een pole als vandaag”, zei de Zoldernaar, die op een boogscheut van het circuit woont. Maar in de race ging het fout bij de pitstops. “Ik had een goede start en kon een kleine buffer uitbouwen. Ik controleer­de de wedstrijd en alles was goed, maar net voor ik binnen kwam, werd ik wat opgehouden. Ik moest van het gas, dat kostte ons tijd en de zege in de race.” Teammaat Will Stevens stuurde de Audi R8 naar de tweede plaats, achter de winnende Lamborghin­i.

Kegelspel

Op zondag nam teammaat Stevens de start. Na de pitstops kwam Vanthoor als leider weer buiten, mede dankzij een slechte stop van de Lambo. Maar korte tijd later kreeg hij de melding dat hij een drive through gekregen had.

“In de pitlane stonden drie kegeltjes, die ik onmogelijk kon zien. Bij het vertrekken raakte ik die en daar hebben ze me een straf voor gegeven.” Later kreeg Vanthoor nog een tweede straf omdat hij een Mercedes van de baan had gedrumd. Het gevolg was een twaalfde plek. De zege ging naar een andere Audi, van de Nederlande­r Steijn Schothorst en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde.

Robin Frijns had aanvankeli­jk de pole gepakt voor race 2, maar hij verloor die omdat hij de track limits niet gerespecte­erd had. Hij werd twee keer vijfde met zijn ploegmaat, Stuart Leonard. De revelatie van het weekend werden de jonge recruten van WRT, Vlaming Gilles Magnus en Waal Alessio Picariello. Zij werden zevende en zesde, en telkens winnaar in de Silver-klasse.

In de Europese GT4 werden Zoldernaar Gregory Eyckmans en Sam Dejonghe eerst 15de. In de tweede manche vielen ze uit na een contact van Dejonghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium