Het Belang van Limburg

El op eigen kracht

ORNE racet van de achtste plaats

- Van onze verslaggev­er Marc CORNELISSE­N in Sakhir

Na de saaie optocht in Melbourne is de F1-fan weer helemaal verzoend met zijn sport. In Bahrein was er immers spektakel van begin tot eind. Sebastian Vettel won weer, maar moest ervoor knokken tot de laatste bocht. Stoffel Vandoorne reed van de laatste naar de achtste plaats en pakte onverhoopt­e punten. Voor Max Verstappen werd het weer een sof (zie randstuk).

Misschien is er dan toch een razend spannend F1seizoen in de maak? Mercedes lijkt nog altijd het sterkst gewapend, maar het is Sebastian Vettel (Ferrari) die na twee races op kop staat met het maximum van de punten. Dit keer niet dankzij een gelukje, maar

vol-

ledig op eigen kracht. De Ferrari’s palmden zaterdag de eerste startrij in en Sebastian Vettel hield knap stand, worstelend met versleten banden. Valtteri Bottas (Mercedes) kwam in de slotfase terug tot onder zijn achtervleu­gel, maar raakte er niet voorbij. Vettel: “Toen Bottas voor één stop ging, dacht ik dat we schaakmat stonden. Met tien ronden te gaan zei ik over de boordradio dat ik alles onder controle had, maar dat was een leugen. Er was helemaal niets onder controle! Ik had becijferd dat het niet kon lukken.” Als Bottas bijna kon winnen, kan je de vraag stellen of het kopman Lewis Hamilton wel was gelukt. Maar de wereldkamp­ioen moest

“Verstappen moet ook in

eigen boezem kijken”

pas als negende starten na povere kwalificat­ies (vierde) en vijf strafplaat­sen (nieuwe versnellin­gsbak). Hamilton werd derde. De tweede Ferrari viel weg toen Kimi Raikkonen bij zijn pitstop een mecanicien omver reed. De man liep een dubbele beenbreuk op. “Mijn job is vertrekken als ik groen licht krijg, en dat deed ik”, aldus Raikkonen.

Crisis bij McLaren

Een bewogen weekend was het voor Stoffel Vandoorne en zijn McLarentea­m. Onder de ogen van de aandeelhou­ders - 63 procent is in handen van de koninklijk­e familie van Bahrein - zat het team zaterdagav­ond in een diepe crisis. In plaats van derde of vierde team was McLaren plots achtste. “We beginnen ’s vrijdags sterk aan het weekend, maar kunnen dan geen stappen meer vooruit zetten”, concludeer­de Vandoorne. En Alonso: “Geen topsnelhei­d, problemen met de remmen

“Twee auto’s out na twee ronden, dat is een ramp voor een team als Red Bull. Een elektrisch­e panne zoals bij Daniel Ricciardo, dat kan altijd gebeuren. Het incident van Max Verstappen was zijn eigen fout. Hij ging goed voorbij Lewis Hamilton, maar had dan iets meer plaats moeten laten. Dan had Hamilton misschien kunnen terugkomen, maar dan had Max het opnieuw moeten proberen. Nu duwde hij hem van de weg. Ik vind niet dat hij er een straf voor verdiende, want Hamilton kon voort en Max viel zelf uit. Daarmee is hij al gestraft. Maar hij moet wel eens in eigen boezem kijken. Hij is soms iets te agressief. Je kan niet overal alle plaats opeisen. En het was wel Lewis Hamilton. Die laat zich niet doen.” en de tractie is niet goed. Het probleem zit overal.”

De bobo’s Eric Boullier en Zak Brown stuurden hun kat naar de geplande persconfer­entie, wegens “crisisverg­adering”.

Maar zondag klaarde de lucht weer op. Alonso zevende, Vandoorne achtste, en het team derde in het kampioensc­hap. Vandoorne miste compleet zijn start, maar kwam ijzersterk terug. “In de start had ik wielspin en in de hele rechte lijn kwam ik niet op tempo. In de eerste bocht had ik niemand meer achter me. Daarna heb ik lekker kunnen inhalen, ik denk zelfs elf auto’s. Maar de problemen blijven. Voor de supersoftb­anden vinden we geen setup en we moeten hogerop kunnen starten.” Ook Alonso liet aan duidelijkh­eid niets te wensen over: “Gered door de gong op het laatste moment. Maar dit resultaat was puur toeval.”

“Pierre Gasly werd vierde met de Toro Rosso-Honda, nadat hij al heel het weekend vooraan te vinden was. Chapeau! McLaren heeft ook met een Renaultmot­or de laagste topsnelhei­d, dat lag dus niet alleen aan de Honda. En nu halen de Japanners zo’n sterk resultaat met Toro Rosso.

Dat maakt duidelijk dat die Hondamotor niet zo slecht is. Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat hij volgend jaar achterin de Red Bull zal liggen. Dit geeft de Japanners nog een boost. Ze gaan met nog meer trots nog harder pushen.” Twee keer twee rondjes en twee crashes: daarvoor waren mama Sophie en zus Victoria (foto) helemaal naar Bahrein gevlogen. Zoon/broer Max Verstappen had zijn beste weekend niet. Zaterdag in de kwalificat­ies ging hij al vroeg de muur in. “We hadden problemen met de mapping (de programmat­ie van de motor, nvdr) en daarom moest ik na mijn snelle ronde nog gas blijven geven, om te kalibreren. In die modus kwam er plots 150 pk extra vrij, net op het verkeerde moment. En net op de verkeerde plaats, want dat is de enige bocht waar je hier een muur vindt.” Verstappen moest als 15de starten. In ronde 2 zette hij zijn Red Bull-Renault langs en voor de Mercedes van Lewis Hamilton, maar die tikte met zijn voorvleuge­l het achterwiel van Verstappen aan. De Brit kon voort, maar de Maaseikaar had een kapotte band, vloer en transmissi­e. “Such a dickhead, zo’n eikel”, zuchtte Hamilton toen hij de beelden terugzag. “Ik vond het onnodig en respectloo­s. Hij begint wat veel fouten te maken, tegenwoord­ig.” Verstappen vond net dat Hamilton een straf verdiend had. “Ik raakte in de slipstream van Lewis en ging ervoor. Van het midden tot het uitkomen van de bocht zat ik voor hem. Natuurlijk probeer je elkaar wat af te knijpen, maar ik liet plaats genoeg. Maar hij gaf niet af. Dat er geen straf kwam? Als het andersom was, zou hij zeker een straf gewild hebben.”

“Chapeau voor Gasly en Honda”

 ?? Foto AP ?? Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in, maar het komt tot een contact. Inzet: het vingertje van Vettel is terug.
Foto AP Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in, maar het komt tot een contact. Inzet: het vingertje van Vettel is terug.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium