Het Belang van Limburg

NUMMER 70 VOOR HERLINGS

Nederlande­r pakt winst in Cairoli’s achtertuin Desalle wringt zich tussen de twee KTM’s

- Jürgen SCHROOTEN

LLJeffrey Herlings heeft gisteren een ferme tik uitgedeeld. De Nederlande­r voerde in Pietramura­ta - in Antonio Cairoli’s achtertuin - een onemanshow op. “Leuk, zo’n overwinnin­g in het hol van de leeuw”, glunderde The Bullet, die in het WK nu tien punten voorsprong telt. Clément Desalle (2+3) hield woord: de Panda nestelde zich tussen Herlings (1+1) en Cairoli (4+2) op de tweede plaats.

Het decor van het parcours in Pietramura­ta - in de schaduw van de uitlopers van de Dolomieten - is prachtig. Toch is die baan niet bij iedereen geliefd. You love it or you hate it. Een tussenweg is er niet. De harde ondergrond, met daar bovenop nog een laagje gravel, maakt het circuit heel verraderli­jk. En vooral: passeren is er aartsmoeil­ijk. Een goede start nemen is dus cruciaal. En dat deed Herlings het hele weekend lang. In de eerste reeks pakte The Bullet de holeshot, in de tweede manche was alleen Cairoli sneller weg. “Tot nog toe was mijn start een pijnpunt dit seizoen. Nu lukte het me wél. Ik had me geen beter moment kunnen wensen”, zei Herlings opgelucht.

Zijn recept was in beide reeksen zo goed als hetzelfde: snel de leiding nemen, kloof slaan en controlere­n. Goed voor GP-zege nummer 70 én een mentale tik voor Cairoli. “Ik heb mezelf toch wel wat verrast, want dit is verre van mijn favoriete parcours”, vertelde Herlings. “Maar die goede starts maakten de job natuurlijk een pak makkelijke­r. Ik moet toegeven: in het hol van de leeuw winnen, voor Tony’s fans, op zijn baan... dat doet deugd. Dit is een heel speciale overwinnin­g, want ik zit nu al aan 70 GP-zeges.”

Nieuwe kansen

In de WK-stand loopt Herlings nu tien punten uit op grote rivaal Cairoli. De Italiaan toonde zich groot in de nederlaag. “Herlings was de sterkste vandaag. In de tweede reeks heb ik geprobeerd om hem te volgen, maar moest ik lossen. Volgende week is een nieuwe Grote Prijs, met nieuwe kansen. Hopelijk zijn de rollen dan omgekeerd.”

Voor het eerst dit seizoen stonden er geen twee KTM’s op plaatsen één en twee. Clément Desalle had vooraf al aangegeven dat hij zich in die strijd wou mengen en hield woord. Herlings bleek nog een maatje te groot, maar Cairoli kon hij toch al achter zich houden. “Mijn derde podium in vier Grote Prijzen. Niet slecht”, zei onze landgenoot. “Na twee derde plaatsten nu de tweede plek. Dat is al een stapje vooruit. Maar het mag geen eindpunt zijn. Ik moet en zal hard blijven werken zodat ik hopelijk nog een trapje hoger kan eindigen.”

Misschien wel volgende week in Agueda, waar hij in het verleden al drie keer won.

 ?? FOTO RAY ARCHER ?? Jeffrey Herlings domineerde beide reeksen.
FOTO RAY ARCHER Jeffrey Herlings domineerde beide reeksen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium