Het Belang van Limburg

Helft van chauffeurs rijdt wel eens te hard op snelwegen

500 Vlamingen beloven op affiches dat ze trager rijden

- Thomas JANSEN

HASSELT - De helft van de bestuurder­s geeft toe dat hij of zij wel eens te hard rijdt op de autosnelwe­gen. Als de maximumsne­lheid lager ligt dan houden we ons wél beter aan de regels. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV).

VSV deed de rondvraag naar aanleiding van hun nieuwe ‘Beloofd!’-campagne. Daarin beloven 505 Vlamingen op grote affiches aan hun partner, kind, kleinkind, vriend, collega of

zelfs huisdier dat ze niet meer te snel zullen rijden.

“30 procent van alle dodelijke ongevallen is te wijten aan overdreven snelheid”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Voor Vlaanderen komt dat neer op 80 verkeersdo­den per jaar, of bijna twee per week. Een aangepaste snelheid kan het aantal letselonge­vallen dus drastisch vermindere­n.” In 2017 werden nog 1,6 miljoen snelheidsb­oetes uitgeschre­ven in ons land. Dat is een kwart meer dan het jaar voordien, een stijging die voornameli­jk te wijten is aan de toename van het aantal trajectcon­troles..

HASSELT - De helft van de chauffeurs geeft toe dat hij of zij wel eens te hard rijdt op de autosnelwe­gen. Als de maximumsne­lheid lager ligt – bijvoorbee­ld in een bebouwde kom – houden we ons wél vaker aan de regels. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV), naar aanleiding van hun nieuwe ‘Beloofd!’-campagne. Daarin beloven 505 Vlamingen aan hun partner, kind, kleinkind, vriend, collega of zelfs huisdier dat ze nooit meer te snel zullen rijden.

30 procent van alle dodelijke ongevallen is te wijten is aan overdreven snelheid. Dat zijn 80 verkeersdo­den per jaar, of bijna twee per week

Ben WEYTS Minister van Mobiliteit

In een eerdere ‘Beloofd!’-campagne spraken chauffeurs op billboards al met de rest van Vlaanderen af dat ze hun kinderen altijd correct zouden vastklikke­n of dat ze niet meer zouden gsm’en achter het stuur. In een nieuwe campagne beloven de Vlamingen nu dat ze overal de maximumsne­lheid zullen respectere­n. “Internatio­naal onderzoek toont aan dat 30 procent van alle dodelijke ongevallen te wijten is aan overdreven snelheid”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Voor Vlaanderen komt dat percentage neer op 80 verkeersdo­den per jaar, of bijna twee per week. Een aangepaste snelheid kan het aantal letselonge­vallen dus drastisch vermindere­n.”

1,6 miljoen snelheidsb­oetes

In 2017 werden nog 1,6 miljoen snelheidsb­oetes uitgeschre­ven in ons land. Dat is een kwart meer dan het jaar voordien, een stijging die voornameli­jk te wijten is aan de toename van het aantal trajectcon­troles. Toch is de Vlaming zich ervan bewust dat te hard rijden een probleem is, zo blijkt uit een enquête van de VSV bij 1.500 chauffeurs. Driekwart van de bevraagden beseft dat je door te snel te rijden levens op het spel zet: dat van jezelf, van passagiers en van andere weggebruik­ers.

Toch zegt amper de helft van de ondervraag­de chauffeurs (51%) zelden of nooit harder dan de maximumsne­lheid van 120 km per uur te rijden op de autosnelwe­gen. Dat aantal stijgt wel naarmate de maximumsne­lheid daalt. Op een gewestweg respecteer­t bijvoorbee­ld al 61 procent van de ondervraag­de chauffeurs de limiet van (meestal) 70 km per uur. In een woonstraat binnen de bebouwde kom zegt 83 procent zich aan de maximumsne­lheid van 50 km per uur te houden. In de buurt van een school – waar meestal een zone 30 van toepassing is – is dat al 87 procent. “Vermoedeli­jk beseffen chauffeurs binnen de bebouwde kom beter dat ze anderen in gevaar brengen door overdreven snelheid”, zegt Werner De Dobbeleer van VSV. “Dat onderschei­d willen wij echter niet maken. Te snel is te snel. Uit een recent OESOrappor­t blijkt bijvoorbee­ld dat een afname van de gemiddelde snelheid met tien procent al leidt tot 20 procent minder letselonge­vallen en zelfs 40 procent minder dodelijke ongevallen.”

505 keer beloofd

In een nieuwe campagne beloven alvast 505 Vlamingen zich in de toekomst niet meer te zullen bezondigen aan een te zware voet. Iedere belofte krijgt een unieke affiche die langs de weg geplaatst zal worden, meestal in de regio van de personen die op de affiche staan. “Via sociale media hebben we enkele maanden geleden een eenvoudige oproep gedaan”, zegt De Dobbeleer. “Daar kwam massaal veel reactie op: honderden mensen wilden voor heel Vlaanderen de belofte maken om nooit meer te hard te rijden. We merken dat campagnes die vertrekken van onderuit, van de ‘gewone’ Vlaming, heel goed werken. Na de gelijkaard­ige campagne rond kinderzitj­es zei 37 procent van de bevraagden achteraf dat het iets had veranderd in hun gedrag.” De ‘Beloofd!’-campagne stopt niet langs de weg. Iedereen kan eraan deelnemen. “Via een tool op de website www.beloofd.be kan iedereen zelf een affiche maken, met een eigen foto en een persoonlij­ke belofte”, zegt De Dobbeleer. “Die kan je vervolgens afdrukken en aan je venster of in je bedrijf hangen.”

Helft van Vlaamse chauffeurs rijdt te hard op snelwegen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium