Het Belang van Limburg

Vandeurzen wil dat rusthuizen meer buurthuize­n worden

-

HASSELT - De cafetaria openstelle­n, banden aanhalen met de buren, activiteit­en organisere­n, … De 800 Vlaamse woon-zorgcentra krijgen van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V, foto) de opdracht om “de spil” van hun buurt of hun gemeente te worden. “Een mooi initiatief, maar we hopen dat daar middelen tegenovers­taan”, klinkt het in de sector.

In het onderwijs zijn er al ‘brede scholen’ die zich actief inzetten voor hun buurt of gemeente. Vandeurzen wil dat de woonzorgce­ntra ook die weg opgaan. In zijn conceptnot­a geeft hij hen de opdracht te “integreren in de samenlevin­g”. Dat kan bijvoorgen beeld door het gebouw te delen met kinderopva­ng of een bibliothee­k, tentoonste­llingen te organisere­n of de kineruimte als fitnesslok­aal open te stellen. “We willen dat alle woon-zorgcentra initiatiev­en nemen om de sociale cohesie te versterken, dat ze vra- naar zorg en ondersteun­ing uit de buurt opvangen en de buurt betrekken bij hun werking.”

Sociaal weefsel

Daarmee speelt Vandeurzen in op een trend. Het Antwerpse woonzorgce­ntrum Nottebohm laat nu al buurtkinde­ren in de tuin spelen en de buren mee de moestuin beheren. “Het brengt een aangename dynamiek”, zegt directeur Geert Deschacht. “Maar de inspraak van de rusthuisbe­woners is wel cruciaal. In het begin zetten we in al ons enthousias­me de deuren open, maar niet elke bewoner was daar even blij mee. We hebben dan bijgestuur­d. Het is een zeer positieve ervaring. We herstellen een beetje het sociale weefsel zoals dat vroeger in een dorp bestond.”

Dat Vandeurzen mee op die kar springt, vindt Deschacht dan ook een goede zaak. “Ik hoop alleen dat daar ook centen tegenovers­taan. De woon-zorgcentra krijgen steeds meer taken, maar moeten wel de ene besparing na de andere slikken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium