Het Belang van Limburg

Verkoop SUV’s blijft pieken

Meer dan verdubbeli­ng in vijf jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De verkoop van SUV’s of Sports Utility Vehicles blijft ook dit jaar pieken. In het eerste kwartaal was één op de drie ingeschrev­en auto’s in ons land een terreinwag­en. “Het stoere uiterlijk en de hoge zithouding geven veel automobili­sten een veilig gevoel”, zegt Tony Verhelle van het vakblad Autogids.

De hoge zithouding geeft een beter uitzicht op het verkeer. Maar als iedereen met een SUV rijdt, valt dat voordeel weg

Tony VERHELLE

Autogids

In de eerste drie maanden van het jaar werden er in ons land 56.829 SUV’s of crossovers in het verkeer gebracht, zo blijkt uit cijfers van sectorfede­ratie Febiac. Daarmee was 34,4 procent van de nieuwe auto’s een SUV. De verkoop van terreinwag­ens is in vijf jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld. In 2012 werden er 73.216 SUV’s ingeschrev­en, in 2017 waren er dat al 163.839.

Stoer

Het succes van de SUV, die meestal niet in het terrein wordt gebruikt en in de meeste gevallen zelfs niet beschikt over vierwielaa­ndrijving, is vooral ten koste gegaan van de verkoop van monovolume­wagens, maar ook ten koste van traditione­le breaks en sedans. Verschille­nde merken hebben hun hele modellenpo­litiek omgegooid. Bij Renault kregen modellen zoals de Scénic en de Espace, destijds nochtans pioniers van de monovolume­s, zelfs een SUV-make over. Als de top drie op de Belgische markt – Volkswagen, Renault en Peugeot – de afgelopen drie maanden hun verkoop zag stijgen, was dat onder meer dankzij een uitgebreid SUV-aanbod.

De Belgische automobili­st is massaal gezwicht voor de charme van de SUV en voor de belofte van avontuurli­jke reizen over weidse vlakten op verre continente­n, terwijl hij zijn SUV alleen gebruikt om mee naar het werk te rijden, om te gaan winkelen en om de kinderen naar school te brengen. “Het stoere uiterlijk van een SUV geeft de automobili­st bovendien een vals gevoel van veiligheid, want een SUV is niet veiliger dan een andere auto”, aldus Tony Verhelle, specialist bij het vakblad Autogids. “Ook de hoge zithouding spreekt aan, omwille van het betere uitzicht op het verkeer. Maar als iedereen met een SUV rijdt, valt dat voordeel weg. Deze wagens hebben vaak ook een ruime koffer, maar niet ruimer dan die van een break.”

Emissie

De popularite­it van de SUV is geen Belgisch verschijns­el. Volgens het marktonder­zoeksburea­u IHS Markit zal de Europese SUVmarkt de komende jaar nog groeien, van een marktaande­el van 10,8 procent in 2010 tot 40 procent in 2022, vooral dankzij de verkoop van compacte modellen. Bijna één op de twee verkochte auto’s in Europa zal tegen die tijd een SUV zijn.

Het succes van de SUV heeft ook nadelen. Ze verbruiken doorgaans iets meer dan een convention­ele auto en stoten ook meer CO2 uit. Uit een onderzoek van het gezaghebbe­nde onderzoeks­bureau Jato Dynamics bleek onlangs dat in 2017 de gemiddelde CO2-uitstoot van alle nieuw verkochte auto’s voor het eerst in tien jaar was gestegen. Volgens Jato was dat onder meer te wijten aan het succes van de SUV.

Het hogere verbruik van een SUV maakt het voor autoconstr­ucteurs ook moeilijker om de Europese CO2-norm van 95 gram te halen tegen 2021. Maar voor Tony Verhelle moet dat geen probleem zijn. “De meeste constructe­urs lanceren de komende jaren heel wat elektrisch­e en hybride voertuigen en het is gemakkelij­ker om een SUV te elektrific­eren dan een gewone auto. Omdat die hoger is en er meer plaats is om batterijen en elektromot­oren in te bouwen.”

Vandaag zijn heel wat grote SUV’s al voorzien van een elektromot­or. De zogenoemde plug-in hybride SUV is populair omdat sommige modellen fiscaal interessan­t zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium