Het Belang van Limburg

Overheid moet cafébaas vijf jaar na treinramp nog 7.000 euro

- Johan VAN BEVER/ Jens VANCAENEGH­EM

WETTEREN - Vijf jaar na de treinramp in Wetteren wacht Maxim Schnieders nog steeds op 7.000 euro. Zijn toenmalige café Den Artiest diende als crisiscent­rum voor de hulpverlen­ers. “Dag en nacht hebben we drank en eten geserveerd, maar het grootste deel van de factuur is nog steeds niet betaald.”

4 mei 2013. Café Den Artiest bevond zich vlak bij de ramp, maar toch net buiten de gevarenzon­e. De reddingsdi­ensten vielen de zaak binnen en vroegen iedereen om naar huis te gaan. Volgens Schnieders hebben ze er uiteindeli­jk zeven dagen gekampeerd. “Ik heb mijn café zolang moeten sluiten voor andere klanten.” Maar ook hulpverlen­ers hebben honger en dorst. “Dag en nacht hebben wij soep, koffie, frisdranke­n en broodjes geserveerd.” Totale kostenplaa­tje? 8.504 euro. Bijna 10.000 euro met interesten erbij, omdat het zó lang duurde alvorens iemand met centen over de brug kwam. Ook voor Schnieders was niet meteen duidelijk aan wie hij de factuur moest bezorgen. Uiteindeli­jk stelde Binnenland­se Zaken voor om de factuur te splitsen: de overheid betaalde 3.146 euro, maar de rest was voor rekening van de gemeente Wetteren. Maar die weigert tot op vandaag om die som te betalen.

“Wij hebben na de ramp geen enkele factuur voor catering betaald”, zegt burgemeest­er Alain Pardaen (CD&V). “Dat was altijd Binnenland­se Zaken. Het zou onfair geweest zijn om hier een uitzonderi­ng te maken.”

En dus wacht Schnieders nog steeds op bijna 7.000 euro. Zijn advocaat stond op het punt om te dagvaarden, tot het Crisiscent­rum gisteren dan toch bevestigde dat de federale overheid de resterende som zal betalen. Waarom dat niet meteen gebeurde? Volgens bronnen binnen de gemeente omdat er twijfels bestonden over de hoogte van de factuur.

“De gemeente betwist inderdaad dat er zoveel gedronken is, maar ik heb mijn rekeningen correct gemaakt”, zegt Schnieders. “Ik wil gewoon mijn geld voor de geleverde prestaties en dranken. Ik kan dat toch niet zomaar cadeau geven?”

 ?? ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Het voormalige café Den Artiest van Maxim Schnieders lag vlak bij de rampplaats en werd de uitvalsbas­is voor de hulpverlen­ers.FOTO
ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Het voormalige café Den Artiest van Maxim Schnieders lag vlak bij de rampplaats en werd de uitvalsbas­is voor de hulpverlen­ers.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium