Het Belang van Limburg

Suikerinna­me twee keer zo hoog als toegestaan

-

HASSELT - Uit onderzoek van het Nederlands­e Diabetesfo­nds blijkt dat Nederlande­rs twee keer meer suiker innemen dan ze zelf dachten. Het Diabetesfo­nds moedigde zijn leden aan om producten die onnodig veel suiker bevatten ‘terug te roepen’. Mensen kunnen online een product terugroepe­n om zo een signaal te geven aan de voedingsin­dustrie en de aandacht te richten op verborgen suikers. Ook de Belgische Diabetesli­ga stelde al vast dat het slecht gesteld is met onze kennis daarvan.

Uit het onderzoek van het Diabetesfo­nds blijkt dat Nederlande­rs twee keer zoveel suiker innemen als ze zelf dachten. De meeste respondent­en schatten de gemiddelde suikerinna­me op 16 klontjes per dag, terwijl ze dagelijks 30 klontjes binnenkreg­en. Nochtans heeft, volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, de gemiddelde vrouw maar 12,5 klontjes suiker nodig en een man 15. Vraag is dus waar de suikerklon­tjes vandaan komen die we niet meerekenen. “Er zitten onnodig veel suikers in ontbijtgra­nen, zuiveldran­ken en tussendoor­tjes”, zegt Hanneke Dessing van het Diabetesfo­nds. De terugroepa­ctie van het Diabetesfo­nds illustreer­t dat mooi. Verschille­nde soorten yoghurt moeten het ontgelden. In vier potjes Danone Activia Vanille zit volgens het Diabetesfo­nds 66 gram suiker, wat overeenkom­t met 16 klontjes. Een pak ontbijtgra­nen bevat zelfs tot 50 klontjes suiker.

Suikervrij­e chocola

De Belgische Diabetesli­ga probeerde diabetici al eerder te informeren over de gezonde producten kiezen. Dat deed de organisati­e via diabeatqui­z.be. Daarbij ontdekte de Diabetesli­ga dat de kennis vaak matig was. Op de vraag of chocolade zonder toegevoegd­e suiker beter was dan een variant met toegevoegd­e suikers, antwoordde slechts 54 procent van de mensen correct. Veertig procent van de respondent­en gokte fout en de rest gaf aan dat ze het niet zeker wisten. Overigens is chocolade met minder suiker niet gezonder, omdat er extra vet in zit om de structuur te behouden.

“De quiz die we hebben gemaakt is vooral voor mensen die al diabetes hebben”, zegt Frederik Muylle van de Diabetesli­ga: “Al mag natuurlijk iedereen die op zijn suikerinna­me wil letten de test afleggen. Correcte informatie krijgen en niet in mythes en misverstan­den trappen is heel belangrijk. Uit onze test bleek dat er nog altijd onduidelij­kheid heerst.” Volgens schattinge­n hebben één op de twaalf Belgen diabetes. Daarnaast lopen ruim 1 miljoen Belgen het risico om diabetes te ontwikkele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium