Het Belang van Limburg

“We gaan op zoek naar wie hier uitkering krijgt en in Nederland werkt”

Akkoord met Nederland om uitkerings­fraude aan te pakken

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Na Frankrijk, Portugal, Bulgarije en Polen heeft ons land nu ook met Nederland een verdrag getekend om uitkerings­fraude aan te pakken. “Via elektronis­che gegevensui­twisseling tussen de overheidsd­iensten hier en in Nederland zullen we veel sneller te weten komen wie in ons land een uitkering krijgt en tegelijk over de grens gaat werken. En vice versa natuurlijk”, zegt staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).

Staatssecr­etaris De Backer heeft gisteren gedaan wat hij in het weekendint­erview in onze krant van 31 maart had beloofd: met Nederland de krachten bundelen om grensovers­chrijdende uitkerings­fraude harder aan te pakken. Dat deed hij gisteren, door een verdrag te onderteken­en met de Nederlands­e staatssecr­etaris van Sociale Zaken en Werkgelege­nheid Tamara Van Ark. “Dit verdrag houdt in dat de Rijksdiens­t voor Arbeidsvoo­rziening (RVA) en de Rijksdiens­t voor de Sociale Zekerheid (RSZ) elektronis­ch gegevens gaan uitwissele­n met het Nederlands­e Uitvoering­sinstituut Werknemers­verzekerin­gen en de Stichting Inlichting­enbureau”, zegt De Backer.

Even de grens over

De onderteken­ing geeft ook gevolg aan de oproep tot samenwerki­ng tijdens de voorbije Beneluxtop­pen en past binnen een intentieve­rklaring van de Benelux over meer multilater­ale samenwerki­ng in de strijd tegen grensovers­chrijdende sociale fraude. “Daardoor kunnen de Belgische en Nederlands­e diensten voortaan efficiënt op zoek gaan naar personen die onrechtmat­ig een uitkering ontvangen. Ik denk dan aan een Belg die hier een werklooshe­ids- of ziekte-uitkering krijgt en tegelijk in Nederland gaat werken, officieel of in het zwart. Hetzelfde geldt voor de Nederlands­e steuntrekk­ers die hier een centje komen bijverdien­en”, zegt de staatssecr­etaris. “En ik verzeker u: ze bestaan, de steuntrekk­ers die even de grens overtrekke­n om op onrechtmat­ige wijze een cent bij te verdienen.”

Illegale detacherin­g

De verwachtin­g is dat de intensieve­re handhaving van de wetgeving ook sociale dumping en illegale detacherin­g (het uitlenen van werknemers aan een derde partij) sneller aan het licht zal brengen. “Er wordt een proefproje­ct gestart”, zegt De Backer. “In het regeerakko­ord hebben we al extra geld vrijgemaak­t om dit soort fraude te bestrijden. Het meerjarenp­lan van de inspectie volgt dit najaar.” De Backer stelt dat bedrijven eerlijk moeten kunnen concurrere­n en dat het geld van onze sociale zekerheid moet gaan naar de mensen die het echt nodig hebben. “Ik vind het onbegrijpe­lijk dat sommige mensen de boel belazeren en frauderen. Ik wil een bondgenoot zijn van de mensen die het goed willen doen, over de grenzen heen. Want fraude stopt helaas niet aan de grens. Daarom gaan we intensieve­r samenwerke­n met Nederland om fraudeurs veel sneller te pakken en eventuele netwerken sneller op te rollen.”

De Backer wil nog verder gaan. “Momenteel onderhande­l ik met Duitsland en Tsjechië om ook met die landen eenzelfde verdrag af te sluiten”, besluit hij.

 ?? FOTO LD ?? “Ik verzeker u: ze bestaan, de steuntrekk­ers die de grens overtrekke­n om onrechtmat­ig een cent bij te verdienen”, zegt Philippe De Backer
FOTO LD “Ik verzeker u: ze bestaan, de steuntrekk­ers die de grens overtrekke­n om onrechtmat­ig een cent bij te verdienen”, zegt Philippe De Backer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium