Het Belang van Limburg

“Ik bel mijn ma als het reclameblo­k eraan komt”

Animator Joren Peters, tussen reclamewer­k en Oscar and the Wolf

- Joos MEESTERS

HASSELT - “Toen ik in de bioscoop zat en een reclamespo­t getoond werd die ik gemaakt had voor ING, heb ik een keer geroepen: ‘Dat is mijn werk!’”, zegt grafisch vormgever Joren Peters (27) uit Hasselt. “Waarop mensen me aankeken met een blik van ‘wat voor een malloot is dat?’ Dat waren mijn 20 seconds of fame.” (lacht)

Zijn naam doet wellicht geen belletje rinkelen, maar toch is de kans groot dat u al werk zag van grafisch vormgever Joren Peters. Hij maakte reclamefil­mpjes voor onder meer Neckermann, ING en Telenet, deed animatiewe­rk voor tv-programma’s op Vier (‘De Kruitfabri­ek’) en 2BE, het huidige Q2 (‘Inbox’) en knutselde in zijn Hasseltse flat de animatiebe­elden in elkaar die te zien waren tijdens de jongste festivalto­urnee van Oscar and the Wolf.

Heeft grafische vormgeving er altijd in gezeten?

“Ik was als kind al bezig met tekenen en animatie. Stop-motionfilm­pjes maken met Legomannet­jes, zo begon het. Of pa zijn camera pikken en films maken. Special effects probeerden we zelf na te maken, al was dat achteraf bekeken niet altijd even verantwoor­d. Gelukkig was ik regisseur, de gevaarlijk­e dingen liet ik aan anderen over.” (lacht)

Is het een stresseren­de job?

“‘Hallo, kun je die opdracht tegen gisteren klaar hebben?’ – zo gaat het vaak. De visuals voor de show van Oscar and the Wolf was mijn strafste deadline. Anderhalve week tijd had ik daarvoor. Tien minuten voor hun eerste show, op Down The Rabbit Hole (een Nederlands festival, nvdr.) was ik thuis nog alles aan het afwerken om door te sturen. De band zelf had de beelden nog niet eens gezien toen ze het podium opgingen.”

Ben je trots als je jouw beelden dan ziet tijdens het optreden?

“Ik heb ze nooit live gezien, maar ik kon wel volgen via de livestream. Heel spannend. En ja, ik was apetrots. Anderzijds kan ik je verzekeren dat als je zo lang zo intens met die muziek gewerkt hebt, je het wel even gehad hebt met Oscar and the Wolf.” (lacht)

Zit je nooit verlegen om werk?

“Ik heb in zes jaar tijd bijna tweehonder­d opdrachten gedaan. Ik heb zelden een weekend vrij of vakantie genomen. Een jaar geleden ben ik op mijn limieten gebotst. Heel eng was dat, mijn lichaam zei gewoon nee. Sindsdien let ik beter op dat ik op tijd de riem afleg. Het verraderli­jke is dat je soms denkt: ik word betaald om mannekes te maken, wie kan dat nog zeggen? Maar dat betekent niet dat je lichaam het trekt om nachten na elkaar niet te slapen.”

Reclamespo­ts maken is anoniem werk. Stoort het gebrek aan erkenning je nooit?

“In het begin wel. Maar nu begrijp ik dat ik deel ben van een proces, samen met veel andere mensen. Dat neemt niet weg dat ik naar mijn ma zit te bellen als ik weet dat mijn reclamefil­mpje eraan komt op tv.” (lacht)

Wordt reclamewer­k naar waarde geschat?

“Ik ben een van de weinigen die commerciël­e animatie op zelfstandi­ge basis doet in België. Omdat het commerciee­l is, heeft het een vies smaakje. Onterecht. Ik beleef er veel plezier aan en klanten benaderen me omdat ze ander werk van me leuk vonden. Ik heb niet het gevoel dat ik er niks van mezelf in kwijt kan.”

Je hebt onlangs je vrij werk geëxposeer­d in De Kimpel in Bilzen. Wanneer vind je daar nog tijd voor?

“Goeie vraag. Als ik ’s nachts in bed lig, krijg ik vaak ideeën die ik dan noteer in een boekje. Als je voor klanten werkt, doe je dat met bepaalde beperkinge­n die zij opleggen. Alles wat ik daarin niet kwijt kan, giet ik in mijn vrij werk. Dan is het verstand op nul en gaan.”

Tien minuten voor de eerste show van Oscar and the Wolf was ik de visuals voor hun optreden nog aan het afwerken. De band zelf had de beelden nog niet eens gezien toen ze het podium opgingen

Joren PETERS Grafisch vormgever

 ?? Foto SVEN DILLEN ??
Foto SVEN DILLEN
 ??  ?? Een greep uit de portfolio van Joren Peters: podiumbeel­den voor Oscar and the Wolf...
Een greep uit de portfolio van Joren Peters: podiumbeel­den voor Oscar and the Wolf...
 ?? FOTO'S KOEN KEPPENS/HBVL ?? ...en vrij grafisch werk dat hij onlangs exposeerde in CC De Kimpel in Bilzen.
FOTO'S KOEN KEPPENS/HBVL ...en vrij grafisch werk dat hij onlangs exposeerde in CC De Kimpel in Bilzen.
 ??  ?? … een reclamespo­t voor Telenet...
… een reclamespo­t voor Telenet...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium