Het Belang van Limburg

Op zoek naar mysterieuz­e tunnels onder Beringse markt

Vinden archeologe­n gouden beeld Sint-Pieter?

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

Voor de stad kan beginnen met de bouw van een nieuw stadhuis in de Graaf van Loonstraat, moet er eerst een archeologi­sch onderzoek gebeuren. Deskundige­n denken niet dat er op die plaats iets spciaals gevonden zal worden. “Maar als de werken aan de markt beginnen, kan dat anders uitdraaien”, zegt Chris Cierpial van Heemkunde Kiosk. “Er zijn aanwijzing­en dat zich daar gangen bevinden.”

Er doen al jaren verhalen de ronde over een gangenstel­sel onder de markt van Beringen, waarin zelfs een gouden Sint-Pietersbee­ld zou verborgen zitten. Dat zou daar terechtgek­omen zijn in de Middeleeuw­en, toen het stadje om de haverklap overrompel­d werd door vreemde legers. Om hun Sint-Pieter voor diefstal te behoeden, werd het beeld in een onderaards­e gang verborgen. Waarheid of fantasie?

“We hebben al goud opgedolven in Beringen”, lacht Lowie Tielens, kenner van de lokale geschieden­is. Hij verwijst daarmee naar de Keltische goudschat die vrij recent op het vroegere Vigorplein werd ont- dekt. “Het blijft eigenaardi­g dat in een kerk die de naam Sint-Pietersban­den kreeg, geen historisch beeld van deze heilige te vinden is. De sokkel is te groot voor het huidige. Wijst dat op een groter vroeger beeld? Een gouden zal het niet geweest zijn, een verguld is wel mogelijk.”

Onverwacht

Toch blijft Tielens sceptisch. “In de Graaf van Loonstraat, waar nu het stadhuis komt, zie ik niets bovengehaa­ld worden. Met het graven van een paar sleuven geraak je niet diep genoeg om tot de vroegere stadswal te geraken. Het zou totaal onverwacht zijn.” Blijft het raadsel van het gangenstel­sel onder de markt. “Er zijn de jongste decennia voldoende aanwijzigi­ngen geweest van ruimtes onder de markt”, stelt Chris Cierpial. “Toen Sylvain Janssens in 1964 een stuk grond achter zijn woning tegen de scheidings­muur van zijn buurman proper aan het maken was, zakte hij plots door de grond. Hij ontdekte een gang van zowat anderhalve meter die schuin onder de scheidings­muur doorliep. Later dat jaar volgde na een zwaar onweer met felle regens een nieuwe instorting. De gebroeders Smeulders daalden toen in het gat af en ontdekten de toegang tot een grotere zaal. Die bevond zich op dezelfde diepte als de kelders onder het Drossaardh­uis, die onder meer als gevangenis dienden. In het gewelf was de datum 1840 uitgekapt. Spijtig genoeg werd dat toen niet nader onderzocht.”

Toeristisc­he trekpleist­er

“Bij de afbraak van het Drosaardhu­is vertelde een lid van de familie Elens dat er een toegang was vrijgekome­n”, vervolgt Cierpial. “Aan de muren zag hij de ijzeren ringen waaraan gevangenen werden geketend. Wat verder daalde het gewelf tot zeven meter onder de markt. Een gang liep vanaf het Drossaardh­uis tot aan de pomp op de markt. Was dat de mysterieuz­e gang onder de markt? Was daar het beeld van Sint-Pieter te vinden? Hij besloot om ’s anderendaa­gs met voldoende uitrusting zijn speurtocht verder te zetten. Maar hij kwam te laat: arbeiders hadden het puin van het Drossaardh­uis al in de kelders gestort. Een serieus onderzoek was onmogelijk.”

Toch prikkelen de nakende werken de fantasie van menig Beringenaa­r. “Misschien is nu de tijd rijp om dat onderzoek wel te doen en Beringen als historisch­e stad op de kaart te zetten”, meent Tielens. “Het zou een toeristisc­he trekpleist­er kunnen worden.”

 ?? FOTO RV ?? Volgens Chris Cierpial van heemkring Kiosk zijn er voldoende aanwijzing­en voor gangen onder de markt.
FOTO RV Volgens Chris Cierpial van heemkring Kiosk zijn er voldoende aanwijzing­en voor gangen onder de markt.
 ?? FOTO HBVL ?? Vanaf het Drossaardh­uis (toen café De scherpe Plank) liep een gang tot aan de pomp links op de foto.
FOTO HBVL Vanaf het Drossaardh­uis (toen café De scherpe Plank) liep een gang tot aan de pomp links op de foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium