Het Belang van Limburg

“Vandalen gooien stenen naar kippen”

Klacht voor dierenmish­andeling in Heilig-Hartwijk

- Dirk JACOBS

De gezinnen die de ‘Kippodroom’ in de Hasseltse Heilig-Hartwijk verzorgen, hebben een klacht bij de politie ingediend nadat zeven kippen bekogeld werden met stenen.

“We zijn in november gestart met vijf gezinnen en vijf kippen”, vertelt Jill Casters, één van de drijvende krachten achter de Kippodroom. “Intussen zijn we met tien gezinnen en onlangs hebben we twee extra kippen gekocht. Het project is dus bijzonder geslaagd.” “We omringen onze kippen met de beste zorgen, zoals dat met goede buren hoort”, vervolgt Jill. “Ze krijgen allemaal een naam, waarvoor de hele buurt suggesties kan doen. Elke dag zorgt een ander gezin ervoor dat de kippen voldoende voedsel en water hebben. Zo hebben we de afgelopen dagen gemerkt dat de kippen veel meer gestressee­rd waren dan anders. En ze dragen er sporen van dat er met stenen naar hen gegooid is. Die stenen hebben we ook in de ren teruggevon­den. Spelende kinderen vertellen dat ze soms jongeren zien rondhangen die zich daarmee amuseren. Daarom hebben we een klacht ingediend.”

Niet voederen

Dat de kippen er de jongste tijd versuft bij liepen, bleek niets te maken te hebben met de stenen. “Een dierenarts stelde vast dat ze bronchitis hadden. Ze krijgen tien dagen antibiotic­a en blijven zolang in hun hok. We hopen dat daarmee het stenen gooien ook zal ophouden”, zegt Jill. “Helemaal anders is onze vraag om de kippen niet bij te voederen. Sommige mensen komen, goed bedoeld, hun etensreste­n hier droppen. Maar ook dat is gevaarlijk, omdat er soms dingen tussen zitten die helemaal niet goed zijn voor kippen. De dieren krijgen echt alle zorgen die ze nodig hebben. We hopen trouwens dat nog meer buren zich aansluiten.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Intussen zorgen al tien gezinnen voor de kippen in de Heilig-Hartwijk.
FOTO SERGE MINTEN Intussen zorgen al tien gezinnen voor de kippen in de Heilig-Hartwijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium