Het Belang van Limburg

Helft meer aanvragen voor aangepast vervoer in Limburg

MAV Limburg helpt personen met beperking aan vervoer

- Guy THUWIS

In 2017 deden 3.869 Limburgers met een mobiliteit­sbeperking een beroep op de provincial­e Mobiliteit­scentrale Aangepast Vervoer, kortweg MAV Limburg. Dat is 50 procent meer dan in 2016 en ruim zes keer meer dan in 2014 toen MAV Limburg werd opgericht. De meeste gebruikers zijn oudere rolstoeler­s die niet vervoerd kunnen worden door familie, vrienden of het openbaar vervoer.

MAV Limburg is in mei 2014 van start gegaan om Limburgers met een mobiliteit­sbeperking te helpen bij hun vervoersvr­agen. Er wordt altijd eerst een oplossing gezocht in het bestaande aanbod van openbaar vervoer. Lukt dat niet, dan wordt er gezocht naar alternatie­ven. Vorig jaar zijn er meer dan 24.000 ritaanvrag­en verwerkt, goed voor 300.000 afgelegde kilometers. “We stellen vast dat steeds meer Limburgers een beroep doen op de mobiliteit­scentrale om hun recht op openbaar vervoer te realiseren”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens (sp.a). “Mensen worden ouder en een goed mobiliteit is onontbeerl­ijk om langer in de eigen omgeving te blijven. Het bestaande openbaar vervoersaa­nbod in Limburg is absoluut ontoereike­nd en totaal niet aangepast aan de noden van deze doelgroep.” Vooral in Noord-Limburg en het Maasland moet de mobiliteit­scentrale vake op zoek gaan naar private vervoersaa­nbieders zoals taxibedrij­ven “Het reserveren van aangepast vervoer via MAV Limburg verloopt gemakkelij­k. De service van het taxibedrij­f is ook zeer goed.” Rolstoelge­bruiker Toon Peeters (27) uit Houthalen-Helchteren was een van de eerste klanten van de mobiliteit­scentrale. En hij doet er nu nog altijd een beroep op om van zijn woonplaats in Houthalen naar Racing Genk te omdat het bestaande openbaar vervoer te beperkt is.

Vervoersre­gio

9 op de 10 gebruikers van MAV Limburg zijn mensen die afhankelij­k zijn van een hulpmiddel om zich te verplaatse­n, meestal een rolstoel. De meeste gebruikers zijn door hun hoge leeftijd beperkt in hun mobiliteit. Een kwart van de uitgevoerd­e ritten was nodig om medische redenen. Volgens gedeputeer­de Peuskens zal een degelijk uitgebouwd openbaar vervoer voor personen met gaan kijken.

“Ik ga regelmatig naar de trainingen en de matchen van Genk kijken. Twee werkdagen vooraf moet ik die ritten boeken. Taxibedrij­f Peeters uit Genk komt me dan halen met een taxibus uitgerust met een lift en brengt me naar het stadion. Na de training of match staat ie er weer terug.” Over de prijs heeft Toon niet te een mobiliteit­sbeperking een van de prioriteit­en zijn van de toekomstig­e vervoersre­gio Limburg. Ook voor mensen die naar een dagopvang of zorgcentru­m moeten, is het bestaande openbaar vervoer niet uitgerust. Peuskens rekent erop dat de huidige budgetten voor MAV Limburg straks ook worden toegevoegd aan de vervoersre­gio. “De sterk toenemende vraag toont aan dat aangepast vervoer op maat voor personen met een beperking ook in het aanbod van de vervoersre­gio een volwaardig onderdeel moet vormen. klagen. “Ik moet zelf een derde betalen. Het kost mij 25 euro voor de heen- en terugrit. Dat is nog te doen.” Dat ook privébedri­jven handen te kort komen om de vele aanvragen te verwerken, werd vorig weekend nog eens pijnlijk duidelijk in Zonhoven waar een bejaarde rolstoelge­bruiker een half uur moest wachten op zijn heenrit en drie kwartier op zijn terugrit. Er zijn dus garanties nodig dat die budgetten gereservee­rd blijven voor personen met een beperking.”

Per rit wordt vandaag ongeveer een derde van de kosten betaald door de gebruiker en twee derde door de overheid. MAV Limburg investeert jaarlijks ongeveer 450.000 euro in ritten uitgevoerd door private aanbieders. Het geld komt uit het Vlaams compensati­efonds. Vanuit Vlaanderen krijgt MAV ook nog een toelage van 250.000 euro en de provincie past evenveel bij.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Toon Peeters was een van de eerste klanten van de mobiliteit­scentrale.
Foto RAYMOND LEMMENS Toon Peeters was een van de eerste klanten van de mobiliteit­scentrale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium