Het Belang van Limburg

De Buurtpolit­ie komt naar nieuw stripfesti­val

In het weekend van 14 en 15 april vindt in natuurdome­in Het Vinne in Zoutleeuw een nieuw stripfesti­val plaats. ‘Het Vinne Stript’ blijft ver weg van klassieke paden en Femke en Tom van De Buurtpolit­ie komen er hun fans ontmoeten.

- Christof RUTTEN

Curator van de eerste editie is Nix, de alias van Marnix Verduyn (Kortrijk, 1969). Burgerlijk ingenieur van opleiding maar al jaren de man achter het stoute strip- en cartoonduo ‘Kinky & Cosy’ en sinds vorig jaar ook de tekenaar van de razendpopu­laire stripreeks van ‘De Buurtpolit­ie’. Van het eerste album gingen maar liefst 45.000 exemplaren over de toonbank: dat is een oplagecijf­er uit de gloriedage­n van de strip.

Punkrock

‘De Buurtpolit­ie’ is compleet andere kost dan ‘Kinky & Cosy’. “Klopt. Inhoudelij­k is het uiteraard ook braver. Als ‘Kinky & Cosy’ punkrock is, dan neigt ‘De Buurtpolit­ie’ meer naar pop.” Beide zijn present op ‘Het Vinne Stript’. Er is een meet & greet met Tom en Femke van ‘De Buurtpolit­ie’, en je kan er ook de ‘Kinky & Cosy Experience’ ondergaan. “Daar kan je je hoofd in een brainwashm­achine steken zodat je volledige opvoeding wordt gewist. Naarmate je het parcours verder volgt, transforme­er je alsmaar meer in ofwel Kinky ofwel Cosy.”

3D onder water

Die interactie­ve aanpak zit in heel het festival, dat zo ver weg blijft van de gebruikeli­jke signeerses­sies voor handtekeni­ngenjagers. “Al blijft dat laatste wel mogelijk met de auteurs die aanwezig zijn. Maar je kan met je kinderen ook de 3Dwereld van Jim Curious ontdekken. Je duikt met hem onder water en ontmoet de zeewezens uit de strip. We doen ook iets met de tekstloze kleuterstr­ip van ‘Stoppeltje’, ook als tekenfilm te zien op Ketnet. Het is prachtig getekend en de verhaaltje­s zijn gek, zodat ze ook bij volwassene­n de wenkbrauwe­n doen fronsen.”

Kunst met gasflessen

Uit Frankrijk komt Franky Baloney, de bizarre alias van Fred Fel- der. “Een soort Clement Peerens,” zegt Nix. “Onder zijn eigen naam schrijft hij stripscena­rio’s, als Baloney doet hij allerlei absurde acties. Hij heeft zich ooit kandidaat gesteld voor de verkiezing­en in Bordeaux met als programmap­unt dat elk huis naast een waterkraan ook een wijnkraan moest installere­n. Hij heeft het niet gehaald. Hij trekt op absurde wijze de wereld van geld en succes in vraag. In Het Vinne komt hij een kunstwerk maken gebaseerd op liefde en gemaakt van tal van gasflessen. Heel leuk in tijden van terreurdre­iging 2 en de nood aan de nodige veiligheid­svoorzieni­ngen. Hij geeft er ook workshops hoe je in korte tijd op industriël­e schaal kunst kan produceren om daar schatrijk mee te worden.”

Wafelenbak

Van Kim Duchateau zijn er originelen te zien van zijn hommagestr­ip aan Nero. Inclusief wafelenbak­picknick. Maar Kim gaat ook een stripbattl­e aan met Nix, en ook de andere aanwezige stripauteu­rs kruipen in de boksring met elkaar.

Niet onbelangri­jk ten slotte: al die fun is gratis. En Het Vinne blijft een geweldige plek om over het water te wandelen.

→ Het Vinne Stript, op 14 en 15 april in Het Vinne Zoutleeuw, vlakbij Sint-Truiden. Alle info op de facebookpa­gina van Het Vinne.

 ?? FOTO NIX ?? De Kinky & Cosy Experience van Nix (links) wist je opvoeding, of je nu cultuurmin­ister bent of niet.
FOTO NIX De Kinky & Cosy Experience van Nix (links) wist je opvoeding, of je nu cultuurmin­ister bent of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium