Het Belang van Limburg

De jacht begint vanavond

Het leven zoals het is… op een krantenred­actie. Vier maakte hierover de nieuwe docureeks Nieuwsjage­rs. “We filmden van de eerste vergaderin­g tot het intikken van de laatste letter. Op de duur leken we zelf journalist­en”, zeggen de makers.

- Tom VETS

Nieuwsjage­rs, een productie van de Woestijnvi­s-ploeg die ook het goed bekeken ‘Topdokters’ maakt, focust op de journalist­en van Het Nieuwsblad, de krant die net als Gazet Van Antwerpen onderdak heeft op de Antwerpse Linkeroeve­r. De camera’s registrere­n niet alleen de stress tegen de deadlines op de redactie, maar gaan ook mee op pad met de journalist­en tijdens hun werk. “Er zijn verschille­nde kranten gecontacte­erd, en bij Het Nieuwsblad was er meteen enthousias­me”, zegt Charlotte Lerouge van Woestijnvi­s. “De proefopnam­es bleken spannende tv op te leveren.”

Direct groen licht had de tv-ploeg echter niet. “Maar stel dat ze het aan een andere krant zouden vragen, dan hadden we acht weken naar de concullega’s moeten kijken”, vertelde hoofdredac­trice Liesbeth Van Impe tijdens de voorstelli­ng van de reeks. Nog redenen om toe te happen? “De makers konden met Topdokters en De Rechtbank mooie adelbrieve­n voorleggen. Goeie televisie waarin mensen niet belachelij­k worden

gemaakt. En er was ook een fundamente­le reden: men zegt zo veel over journalist­en. Dat het aasgieren zijn die maar iets schrijven en dingen verzinnen, en het doet er niet toe of het correct is. In een tijd dat men vaak kwaad spreekt over journalist­en, helpt het misschien de discussie voort door gewoon te tonen hoe we werken.”

Het idee voor Nieuwsjage­rs pruttelde al lang. “Twee jaar geleden ontstond het idee”, zegt Thijs Jaspaert van Woestijnvi­s. “Als tv-makers kijken we voortduren­d rond naar nieuwe interessan­te dingen. En de wereld van journalist­iek staat veel dichter bij onze wereld dan andere arena’s die we al geportrett­eerd hebben. We komen ze zelf vaak tegen, en het is ook wel een interessan­t beroep omdat je ’s ochtends niet weet wat je gaat doen. Je start met een wit blad en ’s avonds tegen de deadline moet dat stuk er liggen. In films portretter­en ze journalist­en steeds als mensen die eerst willen zijn met nieuws, en dingen brengen die een ander niet heeft. Of ze werken tegen een enorme tijdsdruk. Ik merkte dat zulke dingen veel waarheid bevatten. Het idee bleef een poos liggen, tot ik later het programma ‘Alles Voor De Koers’ maakte en achter Tom Boonen opnieuw dat legertje journalist­en zag staan die hun werk moeten doen.”

Vooroordel­en ontkracht

In de eerste aflevering zien we hoe de ploeg journalist­e Kim Clemens volgt naar Barcelona, waar net een terreuraan­slag plaatsvond. Maar ook de hoedjes van de dames op Waregem Koerse is een item waard. Later focust men o.a. op de MIA’s, de schrik van het Pajottenla­nd en de Bende Van Nijvel. “Misschien zijn niet alle vooroordel­en ontkracht, maar het beeld over journalist­en is wel anders geworden”, klinkt het bij de vijfkoppig­e Woestijnvi­sploeg. “De eerste aflevering zal dat ook meteen duidelijk maken. Daarin filmen we een telefoonge­sprek van een journalist die belt naar een buur van iemand die in Spanje bij een aanslag is gestorven. Je ziet dat die journalist even betrokken is. Niemand doet graag zulke telefoontj­es, maar het hoort bij de job. Zowel de journalist als de lezer willen dat de informatie klopt.” Het Nieuwsblad is een grote krant. Het dagblad telt 190 vaste medewerker­s en honderden correspond­enten. “Eerst zaten we op Woestijnvi­s en kregen we telkens pushberich­ten als er iets belangrijk aan het gebeuren was op de redactie in Antwerpen. Maar tegen dat wij uit Vilvoorde op de redactie toekwamen, waren de journalist­en al lang weg”, zegt Jaspaert. “Dat werkte niet. En dus zijn we lief komen vragen of we echt vijf maanden mochten kamperen op de redactie en hebben we een eigen tafel gekregen tussen de mensen van de sportdiens­t. ’s Ochtends gingen we meeluister­en op de ochtendver­gadering en draaiden we echt een dag mee. We leken op de duur zelf journalist­en. Ons doel was elke avond naar huis vertrekken met vijftien minuten bruikbaar beeld. Al waren het maar sfeerbeeld­en.”

Vanavond op Vier om 20.35 uur

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium