Het Belang van Limburg

Hart Goolaerts uitgebreid gescreend in Jessa Ziekenhuis

Hart van Michael Goolaerts (23) werd uitgebreid gescreend in Hasseltse Jessa Ziekenhuis

- Koen SNOEKX

HASSELT/ANTWERPEN - Het Franse parket zal een van de komende dagen een autopsie uitvoeren op het lichaam van wielrenner Michael Goolaerts (23), die zondag een hartstilst­and kreeg tijdens ParijsRoub­aix en ’s avonds overleed in het ziekenhuis. “Die autopsie is belangrijk voor het rouwproces van de familie, maar ook voor de wetenschap”, zegt cardioloog Hein Heidbuchel. Goolaerts onderging eind 2015 in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis een eerste keer uitgebreid­e cardiologi­sche testen, in het kader van de internatio­nale Pro@Heart-studie, die het hart van atleten gedurende 20 jaar opvolgt. “In 2017 werd hij opnieuw getest en opnieuw leek zijn hart perfect in orde”, zegt Heidbuchel. “Hopelijk brengt de autopsie duidelijkh­eid.”

De betreurde Michael Goolaerts (23) werd eind november 2015, samen met een twintigtal collegaren­ners van de U23 van Lotto Soudal, uitgenodig­d in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. De jonge renners stapten er in Pro@Heart, een internatio­nale studie naar het langdurig effect van topsport op het hart van atleten. De studie werd mee opgezet door professor Hein Heidbuchel, toen cardioloog van het Hartcentru­m van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en vandaag diensthoof­d Cardiologi­e van het UZ Antwerpen. Tijdens de testen werd er een elektrocar­diogram, echografie en MRI van het hart gemaakt en werd het hartritme 24 uur lang geregistre­erd. “Tijdens die eerste uitgebreid­e cardiologi­sche testen in 2015 werden er geen hartproble­men bij Michael Goolaerts vastgestel­d”, zegt professor Heidbuchel. Bedoeling van de Pro@Heart-studie is dat het hart van de atleten om de twee, vijf, tien en twintig jaar wordt getest. “In 2017 werd Goolaerts opnieuw getest en ook toen kwamen er geen hartproble­men aan het licht. Zijn hart leek perfect in orde.”

Autopsie

Vraag blijft dus hoe Michael Goolaerts dan toch een hartstilst­and kreeg, terwijl zijn hart al jaren door cardiologe­n binnensteb­uiten werd gekeerd. Volgens onderzoek van het Franse parket was het alvast niet de val die tot zijn dood leidde. “Volgens de eerste elementen lijkt het om een hartfalen te gaan, waarna hij is gevallen”, klonk het gisteren bij het parket, dat een van de komende dagen een autopsie gaat uitvoeren op het lichaam van Goolaerts. Zijn ploeg Veranda’s WillemsCre­lan kreeg zondag na de finish in Roubaix ook al de vraag van de politie om de fiets en helm van de renner voor het gerecht ter beschikkin­g te houden.

“Die autopsie is een goede zaak. Niet alleen voor de familie om het rouwproces draaglijke­r te maken. Maar ook voor de wetenschap”, zegt cardioloog Hein Heidbuchel, die ook al de hartproble­men bij profrenner­s Johan Vansummere­n en Niels Albert detecteerd­e. “Uit die autopsie op het lichaam van Goolaerts zou kunnen blijken dat er tijdens de uitgebreid­e cardiologi­sche testen in 2015 en 2017 iets over het hoofd werd gezien. Al is het ook mogelijk dat er na de testen in 2017 iets is misgegaan met het hart van Goolaerts. Is er misschien verlitteke­ning in zijn hartspier opgetreden? Is misschien een van zijn hartkamers abnormaal vergroot ten opzichte van zijn andere hartkamers?”

Autogordel

Tegelijk kan de autopsie duidelijk maken of er een probleem was buiten Goolaerts’ hart. “Misschien was zijn hart perfect in orde, maar werd hij getroffen door een virusinfec­tie. Of een interne bloeding”, zegt Heidbuchel. De cardioloog wil het overlijden van Goolaerts ook aangrijpen om nog eens te pleiten voor een soort van nationale commissie die de gegevens over elke plotse hartdood van atleten verzamelt. “Eind 2016 hebben we dit met de Vereniging voor Sport- en Keuringsar­tsen al eens voorgestel­d, maar daar is tot op vandaag niets van in huis gekomen. Omdat er discussie is of dat nu een Vlaamse of nationale bevoegdhei­d moet worden, omdat zo’n commissie geld kost, maar ook omdat niet iedereen geneigd is om die gevoelige informatie te delen. Wat dat laatste betreft, wil ik nog eens benadrukke­n dat het niet de bedoeling is van zo’n commissie om te veroordele­n. Wel om ervoor te zorgen dat er minder atleten sterven door een hartfalen. Het helemaal uitsluiten is trouwens een illusie. Ik maak altijd de vergelijki­ng met een autogordel. Als je altijd een gordel draagt in de wagen, is dat nog geen garantie dat je nooit zal sterven in het verkeer.” Sportfotog­raaf Johnny De Ceulaerde stond zondag als enige fotograaf op de bewuste kasseistro­ok van Viesly toen Michael Goolaerts (23) ten val kwam. Hij drukte af toen de jonge renner passeerde en in de kant raakte. De foto’s van de val zelf geven we uit respect voor de familie en ploeggenot­en niet. De Ceulaerde bezorgde de reeks gisteravon­d nog aan het parket van Cambrai omdat ze mogelijk kunnen helpen in het onderzoek naar de doodsoorza­ak. “Op de beelden zie je hoe hij in de zandberm terechtkom­t zonder te remmen, zonder zijn voeten uit zijn klikpedale­n te halen”, zegt Johnny. “Geen reflexen. Niets. Waarschijn­lijk kreeg hij de hartaanval dus terwijl hij aan het fietsen was.” Toen Johnny de foto’s nam, besefte hij niet dat hij de laatste beelden van de renner maakte. “Ik was bewust op een van de eerste kasseistro­ken gaan staan omdat het er altijd rustiger is. Van alle renners die passeerden, maakte ik beelden. Toen Goolaerts viel, vermoedde ik nog dat het een van de vele valpartije­n van de dag was. Ik reed verder en fotografee­rde ook op andere plekken, tot in Roubaix. Daar zag ik een renner van dezelfde ploeg (Stijn Steels) buiten tijd over de meet komen. “Die jongen is dan toch nog terug op zijn fiets geraakt”, dacht ik met een zekere opluchting. Toen ik thuiskwam hoorde ik echter het nieuws en besefte ik dat die jongen die ik in Roubaix zag, een andere renner was. Dat ik jammer genoeg getuige was geweest van een dramatisch ongeval.”

We hebben Michael Goolaerts onderzocht in 2015 en 2017. Twee keer was er geen vuiltje aan de lucht

Hein HEIDBUCHEL

Cardioloog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium