Het Belang van Limburg

Jagers mogen 15 damherten schieten in Helchteren

Burgemeest­er probeert dieren nog te redden

- Chris NELIS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De Wildbeheer­eenheid Mangelbeek heeft een vergunning om vijftien damherten te schieten in Helchteren. Het Agentschap Natuur en Bos gaf die toelating omdat de dieren niet thuishoren in de Vlaamse bossen en omdat ze een gevaar kunnen zijn op de weg. Mogelijk zijn de dieren ontsnapt uit park Molenheide. Het gemeentebe­stuur van HouthalenH­elchteren probeert nog te voorkomen dat ze geschoten worden en wil ze opvangen.

Heel wat inwoners van Houthalen-Helchteren hebben de damherten al wel eens gezien. Zo ook gemeentera­adslid Stijn Van Dingenen (S&D), die bekendmaak­te dat er een vergunning werd afgeleverd voor het schieten van de dieren. “We gaan daar niet onnozel over doen, die dieren komen naar alle waarschijn­lijkheid van park Molenheide”, zegt Van Dingenen. “Het zijn tamme dieren, er is zelfs een wit exemplaar bij. De vergunning om hen te schieten werd afgeleverd omdat ze landbouwge­wassen beschadige­n en een mogelijk gevaar betekenen op de weg. Daar heb ik alle begrip voor. Maar deze aanpak lijkt me niet de juiste. Ik zal er dan ook alles aan doen om de herten op een diervriend­elijk wijze te vangen en te plaatsen in een beveiligde en omheinde omgeving.”

Niet uitzonderl­ijk

Koen Thijs, regiobehee­rder van het Agentschap Natuur en Bos, zegt dat het niet uitzonderl­ijk is dat er vergunning worden toegekend voor het schieten van damherten. “Als damherten geschoten moeten worden, gaat het altijd om tamme dieren”, zegt hij. “Damherten - niet te verwarren met reeen - leven in onze contreien niet in het wild. Deze dieren zijn niet mensenschu­w en begeven zich gewoon op de openbare weg. Ze kunnen het verkeer niet inschatten en vormen dan ook een groot risico op de baan.”

Henri Lemmens, voorzitter van de Wildbeheer­eenheid Mangelbeek, bevestigt dat er een vergunning werd afgeleverd voor het schieten van de damherten. “Maar tot nog toe is er niet één damhert geschoten”, zegt Lemmens. “Eentje is wel om het leven gekomen bij een verkeerson­geval. We gaan die dieren alleszins zeker niet schieten in het park van Molenheide. Wel in de daartoe voorziene jachtgebie­den. Vermits we hier een vergunning voor hebben gekregen, is er ook nood aan

een beheer.”

Voorkomen

Bert Cuppens, schepen van Toerisme (CD&V), heeft naar eigen zeggen geen idee of de herten al dan niet afkomstig zijn van Molenheide. “We hebben in het verleden wel verschille­nde keren vastgestel­d dat de draad van de omheining van het park was doorgeknip­t en dat er daarlangs dieren zijn ont- snapt”, zegt Cuppens. “Maar of dat nu de dieren zijn waar dat jacht op gemaakt kan worden, weet ik niet.” Ook burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-GroenPlus) heeft het raden naar de herkomst van de dieren. “We weten dat die hier rondlopen”, zegt Yzermans. “En we zouden er graag een oplossing voor vinden nog voor ze afgeschote­n worden. Het liefst zouden we ze onderbreng­en op het domein van Molenheide. We zijn hiervoor aan het uitzoeken in welke structuur dat zou kunnen. We zijn als gemeente jachtrecht­houder in de bossen waarvan we eigenaar zijn. Daar gaan we niet toelaten dat ze geschoten worden. Maar de damherten bevinden zich veelal op privaat domein. We hopen nog dat we kunnen voorkomen dat de dieren worden geschoten, maar we zijn op dat vlak als gemeente niet bevoegd.”

Deze dieren zijn niet mensenschu­w en begeven zich gewoon op de openbare weg

Koen THIJS Agentschap Natuur en Bos

 ?? FOTO HBVL ?? Raadslid Stijn Van Dingenen kon deze foto van de dieren maken.
FOTO HBVL Raadslid Stijn Van Dingenen kon deze foto van de dieren maken.
 ?? FOTO HBVL ?? De gemeente zoekt uit of de damherten op het domein van Molenheide ondergebra­cht kunnen worden.
FOTO HBVL De gemeente zoekt uit of de damherten op het domein van Molenheide ondergebra­cht kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium