Het Belang van Limburg

Zorghotel met 60 kamers tegenover Mariazieke­nhuis

Voor herstellen­de patiënten, maar ook voor toeristen

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

OVERPELT - Tegenover het Mariazieke­nhuis in Overpelt komt een zorghotel met 60 kamers. Het is een gewoon hotel waar ook toeristen terecht kunnen, maar door de inrichting en indeling is het geschikt voor zorgbehoev­enden. Het hotel richt zich op mensen die het ziekenhuis hebben verlaten, maar thuis niet de geschikte zorg kunnen krijgen. “De kamers zullen door hun grootte van 28 m2 op maat zijn voor zorgbehoev­enden”, zegt projectont­wikkelaar Erik Leijssen. “Ze zijn even groot als een kamer in een woon-zorgcentru­m. Ook bij de liften zal extra aandacht gaan naar de toegankeli­jkheid.”

Tegenover het Mariazieke­nhuis in Overpelt komt een zorghotel met 60 kamers. Dat is een gewoon hotel, maar door de inrichting en indeling is het ook geschikt voor zorgbehoev­enden. “Mensen moeten steeds sneller het ziekenhuis verlaten, maar vinden thuis niet altijd geschikte zorg”, zegt projectont­wikkelaar Erik Leijssen. Het gaat om een primeur voor Limburg.

Dat er in het projectgeb­ied Agter de Heuf een zorghotel zou komen, stond al langer vast. De plannen krijgen nu concreet vorm. De projectzon­e situeert zich vlakbij de ringlaan aan dienstence­ntrum Open Poort op de Burgemeest­er Van Lindtstraa­t. De gemeente Overpelt is grondeigen­aar, projectven­nootschap Lamoo (MooZwitser­land rea Projects en bouwondern­eming Lamers) ontwikkelt het gebied in een privaat-publieke samenwerki­ng.

“Dit zorghotel zal uitgebaat worden als een regulier toeristenh­otel, alleen zullen de kamers door hun grootte van 28 m2 op maat zijn van mensen die zorgbehoev­end zijn”, zegt Erik Leijssen. “Ze even groot als een kamer in een woon-zorgcentru­m. Ook bij de liften en de andere voorzienin­gen zal extra aandacht gaan naar de toegankeli­jkheid.” De projectont­wikkelaar voert momenteel gesprekken met de belangrijk­ste zorgverstr­ekkers in de buurt, namelijk Mariazieke­nhuis en het revalidati­een MS-centrum. “We willen graag een aanvullend­e rol spelen. Ziekenhuiz­en worden steeds meer een daghospita­al waarbij de opvolging via thuisverpl­eging gebeurt. Soms laat de thuissitua­tie dit echter niet toe. Concreet voorbeeld: het oude huis van een alleenstaa­nde tachtiger die na een knieoperat­ie diezelfde dag al het ziekenhuis mag verlaten, is niet altijd toegankeli­jk. Of een moeder die pas bevallen is, wordt ook steeds sneller naar huis gestuurd. Een zorghotel in combinatie met thuisverpl­eging kan dan een oplossing zijn.”

Verzekerin­g

Leijssen beseft dat de verzekerin­gswereld hierop zal moeten inspelen. “De hospitalis­atieverzek­eringen nemen dit soort verblijven best op. De prijzen voor een verblijf zullen die van een regulier sterrenhot­el zijn, maar dat is nog altijd goedkoper dan een verblijf in een ziekenhuis­kamer.”

Het gaat om het eerste project in zijn soort in Limburg. “Als private speler doen we de investerin­g. We baten het uit als een standaardh­otel dat bijkomend ook voorzien is op mensen die zorgbehoev­end zijn. Maar het hotel kan ook dienen voor familie van een patiënt in het ziekenhuis, of stagiairs, of de gewone toerist natuurlijk. Voor de uitbating voeren we de finale gesprekken met een internatio­nale hotelketen die ervaring heeft met deze aanpak. In Duitsland of

De prijzen zijn die van een regulier sterrenhot­el, maar dat is nog altijd goedkoper dan een verblijf in een ziekenhuis­kamer

Erik LEIJSSEN Projectont­wikkelaar

is dat immers al gemeen goed.”

De andere bouwvolume­s in het gebied bevatten onder andere nog 46 assistenti­ewoningen, 16 mindervali­denwoninge­n en 48 luxeappart­ementen. Op het gelijkvloe­rs wordt nog 1.500 m2 handels-en kantoorrui­mte voorzien en een kelderverd­ieping met wellness. Onder het project is een parkeerkel­der ingetekend met 200 plaatsen waarvan de helft wordt voorbehoud­en als publieke betaalpark­ing. Voor de ontsluitin­g via de Ringlaan wordt een nieuwe aftakking voorzien ter hoogte van Meubelen Eijssen.

“Op 12 april leggen we het ontwerp voor aan een kwaliteits­kamer. Hopelijk kunnen we nadien snel onze bouwaanvra­ag indienen en over een jaar beginnen bouwen. De realisatie zelf zal algauw twee jaar in beslag nemen.” Het Mariazieke­nhuis wil alvast met de initiatief­nemers rond de tafel zitten om extra mogelijkhe­den te onderzoeke­n.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Op deze gronden, in vogelvluch­t tegenover het ziekenhuis, komt het zorghotel.
FOTO GVB Op deze gronden, in vogelvluch­t tegenover het ziekenhuis, komt het zorghotel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium