Het Belang van Limburg

Huisdier op het werk leuk én gezond

Manager Jan Martens neemt hond elke dag mee naar kantoor

- Alexandra HEINEN

HASSELT/WELLEN/LUMMEN - Dieren op kantoor zijn niet alleen leuk, maar ook gezond. Dat blijkt uit verschille­nde studies. Steeds meer bedrijven laten daarom toe dat mensen hun hond of kat meenemen naar het werk. Communicat­iebureau Expliciet in Hasselt heeft al sinds de oprichting zes jaar geleden zijn eigen mascotte.

De vrolijke duck tolling retriever Mats is het huisdier van manager Jan Martens. “Zes jaar geleden begonnen we met Expliciet vanuit mijn woonkamer. Mats was toen nog een puppy en liep gewoon bij ons rond. Toen we een echt kantoor kregen, wilden mijn collega’s en ik die ontspannen, huiselijke sfeer behouden en dus mocht Mats meekomen. Dankzij hem kunnen we onze gedachten iedere dag even verzetten, of het nu gaat om gooien met een tennisbal of een korte wandeling.”

Koffiepauz­e

Mats is een sociale hond, maar geen opdringeri­ge. “Als we geconcentr­eerd aan het werk zijn, laat hij ons met rust”, zegt Martens. “Dan slaapt hij op de bank, legt hij zich naast een bureau of gaat hij op de voeten van een van ‘zijn’ collega’s liggen. Maar als iemand koffie gaat halen, rent hij vrolijk mee om even met zijn tennisbal te spelen.”

Voor collega’s die allergisch zijn bestaat er een hond-vrije ruimte. “We hebben een keer meegemaakt dat een collega niet goed tegen Mats kon. In haar kantoor mocht hij niet komen en dat respecteer­de de hond dan ook. Als ze pauze had, speelde ze wel graag met hem.” Ook mensen die niet zo van honden houden, hoeven niet langs Mats voor een vergaderin­g. “Mats is erg intelligen­t. Als hij aanvoelt dat iemand bang is, gaat hij zich extra rustig gedragen”, vertelt Martens. “Maar de meeste klanten vinden hem lief. Sommigen nemen zelfs een snoepje of een speeltje voor hem mee. Dan reageert Mats uiteraard heel enthousias­t.”

Een kantoorhon­d moet rustig zijn en zich op zijn gemak voelen bij mensen. Hij heeft ook een eigen plekje nodig waar hij tot rust kan komen

Laura BANGELS Dierenpsyc­holoog

Ontspannen

Ook psychologe Joséphine Jammaers uit Wellen heeft een dier in haar praktijk: een klein katje. “Het is natuurlijk anders dan een hond op kantoor of therapie met dieren. Toch merk ik een verschil als mijn kat in mijn kantoor zit. Dan ontspannen de cliënten gemakkelij­ker en zijn ze minder nerveus.” Die bevinding komt ook naar voren uit verschille­nde onderzoeke­n, waaronder een van Randolph T. Barker van de universite­it van Virginia. Hij ontdekte dat mensen die hun hond mochten meenemen eerder tevreden waren met hun werk dan mensen zonder hond. Ze hadden ook minder last van stress.

Toch is het niet verstandig om zomaar een hond mee te nemen naar kantoor. Dierenpsyc­holoog Laura Bangels uit Lummen: “Heel veel is afhankelij­k van het dier zelf. Druktemake­rs en bange honden vallen al meteen af. Een kantoorhon­d moet rustig zijn en zich op zijn gemak voelen bij mensen. Hij heeft ook een eigen plekje nodig waar hij tot rust kan komen. Als de hond zin heeft, komt hij vanzelf wel spelen.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Dankzij Mats kunnen we elke dag onze gedachten even verzetten”, zegt baasje Jan Martens.
FOTO SVEN DILLEN “Dankzij Mats kunnen we elke dag onze gedachten even verzetten”, zegt baasje Jan Martens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium