Het Belang van Limburg

Crisisover­leg na kritiek op afschotpla­n damherten

Crisisover­leg over lot van ontsnapte dieren in Helchteren na bekendmaki­ng afschotpla­n

- Chris NELIS/Marij WYERS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De vijftien ronddolend­e damhertjes in Helchteren genieten massale steun en sympathie bij lezers nadat hun doodvonnis gisteren in deze krant verscheen. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) kondigde een afschotpla­n af voor de ‘exotische’ dieren: bambi’s horen niet thuis in onze Vlaamse natuur. Maar het gemeentebe­stuur wil de dood van de dieren voorkomen en organiseer­t morgenmidd­ag crisisover­leg met het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek en het ANB. Daar wordt besproken hoe de losgebroke­n tamme herten, die al voor 10.000 euro schade hebben aangericht bij een landbouwer in de buurt van Molenheide, levend gevangen kunnen worden. Tot dan mag damhert worden geschoten.

De ‘damhertcri­sis’ in Helchteren begon toen de vijftien ontsnapte dieren – waaronder zelfs een wit exemplaar – over de akkers van een boer dartelden. Voor de aangericht­e schade heeft de landbouwer een claim van 10.000 euro ingediend bij het Agentschap voor Natuur en Bos. De boer zelf wenst niet te reageren. Zijn velden liggen vlakbij het wild- en wandelpark Molenheide en de Peersedijk, waar de losgebroke­n damherten al zijn gespot.

Gevaar voor verkeer

Om verdere schade en vooral uitbreidin­g van de ‘exotische’ dieren in onze natuur te vermijden, heeft het Agentschap Natuur en Bos meteen maatregele­n genomen. Jagers van de Wildbeheer­eenheid Mangelbeek kregen een vergunning om vijftien damherten te schieten in Helchteren. “Als we niet snel een oplossing hebben, gaan de damherten kweken. De dieren zijn mooi en aaibaar maar ze horen niet thuis in onze Vlaamse natuur. Ze leven in de Hoge Venen en de Hoge Veluwe. Deze tamme damherten zijn met 100 procent zekerheid ontsnapt. Ze vormen bovendien een groot gevaar voor het verkeer. Tamme dieren zijn niet mensenschu­w en begeven zich gewoon op de openbare weg. Dat willen we vermijden want wanneer er verkeerssl­achtoffers vallen, zal de publieke opinie zich tegen de damherten keren”, zegt Koen Thijs, regiobehee­rder van het ANB. Maar voorlopig is het vooral het afschotpla­n dat voor grote verontwaar­diging zorgt. Het krantenart­ikel lokte tientallen reacties uit van lezers die het leven van de gestippeld­e hertjes willen redden.

Mensenkett­ing

“Inwoners stellen mij voor om een mensenkett­ing te vormen om de dieren op die manier weer veilig in het omheinde Molenheide te loodsen”, zegt het Houthalens­e raadslid Stijn van Dingenen (S&D), die het afschotpla­n gisteren in deze krant bekendmaak­te om een diervriend­elijk alternatie­f uit te lokken. Hij kreeg zelfs jagers aan de lijn omdat die zich niet gelukkig voelen bij de hun toebedeeld­e taak. “Het afschieten van tamme dieren druist in tegen hun principe: de jacht op wild. Jagers hebben mij al laten weten dat ze deze week nog niet gaan schieten.”

Molenheide

Ook al is er geen zekerheid, toch wijst alles erop dat de dieren uit het wild- en wandelpark Molenheide ontsnapt zijn. In dat omheinde domein van zo’n 100 hectare wonen 30 tot 40 tamme damhertjes “die spontaan een stukje brood uit je hand komen eten”, zo promoot de website. De bambi’s verleiden jaarlijks zo’n 38.000 wandelaars. “Sinds jaar en dag zitten we met het probleem dat de omheining wordt vernield of doorgeknip­t. In de winter van 2019 starten we met werken om het park om te vormen tot een openbaar park zonder omheining. Dan zullen er enkel nog inheemse wilde dieren leven”, zegt Bert Kuppens, schepen van Toerisme (CD&V).

Crisisover­leg

Maar dat lost het probleem van de ontsnapte hertjes nog niet op. Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) neemt hun lot ter harte. “We zullen er alles aan doen om te vermijden dat de dieren worden gedood.” Donderdagn­amiddag is er daarom overleg met het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek en het ANB. “Tot dan mag er geen damhert worden geschoten. ANB heeft mij dit bevestigd”, zegt Yzermans. “Het wordt nog een moeilijke kwestie”, beaamt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. “We gaan bekijken of we de draad van Molenheide kunnen openzetten en de dieren kunnen binnenlokk­en met voeder.”

Jagers zeggen me dat het afschieten van tamme dieren indruist tegen hun principe. Inwoners willen een mensenkett­ing vormen om de hertjes zo veilig in het omheinde Molenheide te loodsen

Stijn VAN DINGENEN Gemeentera­adslid S&D

 ?? FOTO HBVL ?? De damhertjes – waaronder een albinohert­je – bij de Peersedijk. In de buurt vertrappel­den ze de akkers van een boer, die een schadeclai­m van 10.000 euro indiende.
FOTO HBVL De damhertjes – waaronder een albinohert­je – bij de Peersedijk. In de buurt vertrappel­den ze de akkers van een boer, die een schadeclai­m van 10.000 euro indiende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium