Het Belang van Limburg

“Steeds uitbundige­r om op te scheppen op sociale media”

Elke maand zorgen twee trouwstoet­en voor overlast op Belgische wegen

- Thomas JANSEN

GENK - Het voorbije jaar zorgden maar liefst 23 trouwstoet­en voor overlast in België. Dat is gemiddeld twee per maand. Die stoeten worden bovendien steeds extremer, met de rookwolken en geweerscho­ten in de Genkse Stalenstra­at afgelopen zaterdag als dieptepunt. “Om te kunnen opscheppen op sociale media moet het telkens uitbundige­r”, verklaart de Turkse Unie Van België.

8 april 2017. Een trouwstoet met een tiental peperdure, gehuurde sportwagen­s slentert over de Brusselse Ring. Tijdens een tussenstop op de pechstrook stappen enkele chauffeurs uit om met Marokkaans­e vlaggen te zwaaien. Ook op het viaduct van Vilvoorde houden ze halt, wat leidt tot een ongeval. In totaal zullen er 57 pv’s opgesteld worden, voor verschille­nde verkeersov­ertredinge­n. Exact een jaar later blijkt de feestende bende op de Ring de voorloper van een lange rij. De trouwstoet die de Stalenstra­at in Genk afgelopen zaterdag lam legde, was sindsdien al de 23ste waar de politie voor opgeroepen werd. Hoewel trouwstoet­en pas het laatste jaar voor overlast zorgen, gaat de traditie al eeuwen terug. “Het is een oude Turkse gewoonte, waarbij de bruidegom de bruid thuis gaat ophalen”, zegt Fatih Calisir van de Turkse Unie van België. “Met een hele delegatie, bestaande uit zowel vrouwen als mannen, trekken ze dan in een ceremoniël­e stoet naar het meisje toe. Daar horen ook enkele rituelen bij, zoals gebeden en dans. De concrete invulling is wel wat streekgebo­nden, maar meer is het eigenlijk niet. Ook in andere culturen zie je dergelijke rituelen terug.”

Losgeld

Geweerscho­ten, verkeershi­nder en ronkende motoren horen daar dus volgens Calisir niet bij. Al kan zo’n stoet ook in Turkije wel eens uit de hand lopen. “Vooral als een man trouwt met een meisje uit een ander dorp”, zegt Calisir. “De jongens van dat dorp interprete­ren dat wel eens alsof de bruidegom de vrouw komt schaken. Ze houden dan de stoet onderweg tegen, en vragen een soort van losgeld. Omdat dat ondertusse­n een traditie is, is de bruidegom vaak wel bereid een kleine som te betalen. Maar als ze te veel vragen, escaleert de situatie wel eens.” Blijft de vraag hoe het komt dat islamitisc­he trouwstoet­en sinds begin vorig jaar steeds vaker met hinder gepaard gaan. “Tot twee jaar geleden waren er inderdaad nooit incidenten”, zegt Calisir. “Een wetenschap­pelijke verklaring heb ik niet, maar ik vermoed dat de sociale media er iets mee te

Het is een oude Turkse gewoonte, waarbij de bruidegom in een ceremoniël­e stoet de bruid thuis gaat ophalen

Fatih CALISIR Turkse Unie van België

maken hebben. Filmpjes van trouwstoet­en gaan vlot rond in de gemeenscha­p. Om te kunnen opscheppen, moet zo’n stoet dus steeds uitbundige­r, steeds extremer. Sommigen kicken nu eenmaal op al die reacties.”

Rijverbod

Een recente wetswijzig­ing moet dat groeiende probleem aan banden leggen. Sinds 15 februari riskeert iemand die moedwillig de weg blokkeert, een rijverbod. Dat kan gaan van acht dagen tot zelfs levenslang, afhankelij­k van de omstandigh­eden. Voorheen was dat niet mogelijk en kon er enkel een boete tot 500 euro of een gevangenis­straf van maximaal twee maanden opgelegd worden. “Wie een overtredin­g begaat, moet daarvoor een gepaste sanctie krijgen”, zegt Calisir. “Al kan het huwende koppel ook zelf anticipere­n, door expliciet aan vrienden en familie vooraf te vragen geen overlast te veroorzake­n. Nu is het vaak zo dat de bruid en de bruidegom zelf niets aan heel die situatie kunnen doen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De trouwstoet die voor hinder zorgde in de Stalenstra­at in Genk was al de 23ste waar de politie voor opgeroepen werd.
FOTO HBVL De trouwstoet die voor hinder zorgde in de Stalenstra­at in Genk was al de 23ste waar de politie voor opgeroepen werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium