Het Belang van Limburg

Nachtvisse­rs verstoren natuur aan Schulensme­er

- Sofie GEUSENS

LUMMEN - Op het Schulensme­er in Lummen zijn afgelopen weekend drie Duitse nachtvisse­rs betrapt. Nachtvisse­rij is hier verboden en blijft een probleem: ook vorig jaar werden vijf GAS-boetes uitgeschre­ven. “Meestal volstaat een waarschuwi­ng van de stewards aan het Schulensme­er om de vissers op andere gedachten te brengen”, klinkt het bij politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad. Ook Natuurinsp­ectie Regio Oost schreef vorig jaar zes pv’s voor nachtvisse­rij uit.

De Duitse vissers op het Schulensme­er waren zich overigens van geen kwaad bewust. “Nachtvisse­rij komt daar wel vaker voor”, zegt Dorien Baens van politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad. Vroeger was nachtvisse­rij overal verboden, maar sinds enkele jaren zijn er hier en daar uitzonderi­ngen. Die kwamen er vooral door de karper, een vis die ’s nachts gemakkelij­ker te vangen is. Daardoor is nachtvisse­rij nu toegestaan op bevaarbare wateren en mag er ’s nachts enkel niet gevist worden op onbevaarba­re waterlopen, waterwegen en visplassen.

Vogels

“Het zijn niet de vissen die er last van hebben maar de vogels en andere dieren. Aan het kanaal storen nachtvisse­rs de natuur veel minder”, zegt Jean Hendrix van de Verenigde Vissers Schulens Meer vzw. Nachtvisse­rij kan bestraft worden met een GAS-boete die kan oplopen tot 300 euro. In Lummen zijn er in 2017 vijf boetes voor nachtvisse­rij uitgeschre­ven. Aan het Schulensme­er werkt de politie samen met vrijwillig­ers en stewards, die mensen bij overtredin­gen op de vingers tikken. “Als ze een waarschuwi­ng krijgen van de steward en onmiddelli­jk hun spullen pakken is er geen probleem. Indien niet, kan de politie opgeroepen worden en kan er een pv volgen. Meestal blijft het bij de waarschuwi­ng”, zegt Baens. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) probeert iedereen zo goed mogelijk te informeren over het verbod. “We geven bij aankoop van een visvergunn­ing een brochure mee met de richtlijne­n”, zegt Ghislain Mees van Natuurinsp­ectie Regio Oost. ANB voert ook zelf gerichte controles uit en schreef vorig jaar zes pv’s uit voor nachtvisse­rij in Limburg en het arrondisse­ment Leuven. “Die zes gevallen gingen wel gepaard met nog andere overtredin­gen”, verklaart Mees.

 ?? FOTO KLU ?? ’s Nachts vissen is verboden aan het Schulensme­er.
FOTO KLU ’s Nachts vissen is verboden aan het Schulensme­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium