Het Belang van Limburg

“Wekelijks pakken we langs snelweg in Postel illegalen op”

Probleem transmigra­nten verschuift van West-Vlaanderen naar het binnenland

- Ivo MEULEMANS/Theo DERKINDERE­N

MOL - “De velden en bossen naast de E34-snelweg in Mol-Postel zijn voor mensensmok­kelaars het ideale terrein om transmigra­nten te droppen.” Dat zegt Luc Vosters, chef van de verkeerspo­litie in Turnhout. In Postel, vlakbij de Limburgse grens, werden gisteren 27 illegalen onderschep­t, onder wie een kind van 8 jaar.

Een chauffeur die geparkeerd stond op de snelwegpar­king in Postel belde gisterocht­end om 3.30 uur in paniek naar de politie. “Ze zijn aan het inbreken in mijn vrachtwage­n. Het gaat vermoedeli­jk om drie of vier personen”, zei hij. Toen de politie ter plaatse kwam en de laadruimte opende, trof ze twaalf Irakezen aan. Meteen klauterden twee andere chauffeurs uit hun vrachtwage­n. Ook zij hadden gestommel gehoord. In totaal kon de politie 27 vluchtelin­gen – vier kinderen, drie vrouwen en twintig mannen – onderschep­pen. Het ging om 24 Irakezen, twee Syriërs en een Iraniër. De vluchtelin­gen vertelden dat ze op weg waren naar GrootBritt­annië. Ze lieten zich gewillig met busjes naar het kantoor van de snelwegpol­itie in Wilrijk voeren. “Ze waren allen in goede gezondheid. Bij aankomst kregen ze sandwiches en water. Nadien werden er vingerafdr­ukken genomen”, zegt een agent. “De dienst Vreemdelin­genzaken moet over hun lot beslissen.”

Toename

Het is niet de eerste keer dat er in Postel illegalen worden onderschep­t. Op 7 december werden elf vluchtelin­gen aangetroff­en in de vieze, verlaten douanegebo­uwen. Onder hen een gezin met twee zoontjes van 8 en 3 jaar. Veertien dagen later werden 21 Afghaanse en Irakese verstekeli­ngen uit twee vrachtwage­ns geplukt. En midden januari ging het om drie Irakezen en twee Iraniërs.

Bij de snelwegpol­itie van Turnhout bevestigen ze dat ze steeds vaker met transmigra­nten te maken krijgen in de Kempen. “Er gaat geen week voorbij of we hebben illegalen in Postel opgepakt”, zegt chef Luc Vosters. “Sinds de Jungle van Calais is opgedoekt en er aan de kust scherper wordt gecontrole­erd, verschuift het probleem zich landinwaar­ts.” Het parkeerter­rein in Postel is afgescheid­en met een draad. “Om de haverklap stellen we vast dat er gaten in de omheining zijn geknipt”, zegt Vosters. “We brengen telkens de wegbeheerd­er op de hoogte. Een oplossing zie ik niet meteen. Het gaat om gelukzoeke­rs die naar Engeland willen en dat kun je ze niet kwalijk nemen.”

Rugzak en handschoen­en

In de verlaten douanekant­oren liggen handschoen­en, tassen, isolatiema­teriaal, flessen en een rugzak op de vloer. “De kans dat de 27 illegalen in de leegstaand­e gebouwen hebben overnacht, acht ik klein”, zegt Vosters. “De weiden, velden en bossen langs de E34 in Postel zijn voor mensensmok­kelaars ideaal om mensen af te zetten en zich vervolgens snel en ongemerkt uit de voeten te maken.”

De arrestatie werd gisteren op de snelwegpar­king besproken. “In mijn vrachtwage­n zaten geen illegalen”, zegt Pavel uit Katowice. “Maar ik schrik er niet van dat mensen hier onze vrachtwage­ns openbreken.”

 ?? Foto BERT DE DEKEN ?? De politie pakte in Mol-Postel ook in december al transmigra­nten op, zoals hier een gezin met kinderen van 3 en 8 jaar.
Foto BERT DE DEKEN De politie pakte in Mol-Postel ook in december al transmigra­nten op, zoals hier een gezin met kinderen van 3 en 8 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium