Het Belang van Limburg

De Lijn maakt einde aan onrealisti­sche reizigerst­ellingen

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De Lijn stopt met haar omstreden reizigerst­ellingen. Anderhalf jaar lang, tot de chipkaart volledig is ingevoerd, zal de Vlaamse vervoersma­atschappij geen cijfers meer produceren over het aantal passagiers op de bussen en trams, zo schrijft De Tijd.

De reizigerst­ellingen van De Lijn bestaan al 27 jaar, maar zijn ook al jaren omstreden. De Lijn telt namelijk geen individuel­e reizigers, maar vertrouwt op extrapolat­ies van het aantal abonnement­en met een vast aantal ritten. Voor abonnees die in de stad wonen wordt op 90 ritten per maand gerekend, wie op het platteland woont neemt volgens De Lijn 52 keer per maand de bus of de tram. Ter vergelijki­ng: de Brusselse MIVB telt 51 ritten voor elk van hun abonnees, bijna de helft minder dan De Lijn doet in stedelijke gebieden.

Overdreven statistiek­en

Op basis van die hypotheses – die verder worden aangevuld met het aantal los verkochte tickets – berekende De Lijn hoeveel reizigers ze elk jaar vervoerde. Zo kwam de vervoersma­atschappij in 2016 uit op een geschat totaal van 518,8 miljoen ritten, waarvan 87 procent gemaakt werd door abonnees. Erg betrouwbaa­r zijn die cijfers niet. Reizigersv­ereniginge­n en politiek waarschuwe­n al langer voor overdreven statistiek­en. “De reizigerst­ellingen van De Lijn zijn de grootste luchtballo­n van de laatste vijftien jaar in de Belgische politiek”, zegt Johan Sauwens (CD&V), die in 1991 als Vlaams mobiliteit­sminister De Lijn oprichtte en vandaag als ondervoorz­itter in de raad van bestuur zetelt.

Chipkaart

Om dat probleem op te lossen zou een chipkaart worden ingevoerd voor alle reizigers, die exacte tellingen toelaat. Maar die chipkaart is er nog altijd niet. De zogenaamde Mobibkaart maakt deel uit van het Retiboproj­ect (Registrati­e-, Ticketinge­n Boordcompu­ter) dat in 2015 klaar moest zijn, maar dat nu al meer dan drie jaar vertraging heeft opgelopen. Intussen is de kostprijs van het project al opgelopen tot 150 miljoen euro. Vandaag gebruiken al enkele honderddui­zenden abonnees de Mobibkaart. Vanaf deze zomer moeten alle abonnement­shouders zo’n chipkaart hebben. Die kaarten moeten vervolgens geregistre­erd worden en pas daarna kan De Lijn effectief haar instappend­e passagiers tellen en het aanbod daadwerkel­ijk afstemmen op de vraag. Voor de eerste cijfers zal het volgens De Tijd wachten zijn op de zomer van 2019. Tot dan zal De Lijn geen passagiers­tellingen meer publiceren. De vervoersma­atschappij wil haar tellingen ook verfijnen door bussen en trams uit te rusten met 3D-camera’s en wifidetect­ie. Die verfijnde telmethode zal de passagiers­aantallen van De Lijn zo goed als zeker fors doen dalen.

 ?? FOTO JVDP ?? De chipkaart moet zorgen voor meer realistisc­he tellingen bij De Lijn.
FOTO JVDP De chipkaart moet zorgen voor meer realistisc­he tellingen bij De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium