Het Belang van Limburg

Oost-Vlaamse gouverneur op 1 november met pensioen

-

GENT - De Vlaamse regering zoekt via een open vacature een vervanger voor de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers (foto). Die gaat op 1 november met pensioen. Zijn vertrek zet wellicht een benoemings­carrousel in gang.

Jan Briers, die geen partijkaar­t heeft, werd in 2013 door N-VA voorgedrag­en als gouverneur van OostVlaand­eren. In oktober wordt de voormalige man van het Festival van Vlaanderen 65 jaar, waardoor hij op 1 november verplicht met pensioen moet.

Zijn opvolger wordt gezocht via een open vacature. Dat is een primeur. Iedereen kan nog tot 7 mei solliciter­en. Een diploma is niet vereist, wel tien jaar relevante beroepserv­aring. Een extern bureau zal daarna de kandidaten doorlichte­n en de meest geschikte voordragen aan de Vlaamse regering. Ultiem zal het wel die regering zijn die de knoop doorhakt. En dat dreigt opnieuw een politiek spel te worden. Open Vld claimt opnieuw het gouverneur­schap in Oost-Vlaanderen en schuift daarvoor Kamerlid Carina Van Cauter naar voor. Zo dreigt het afscheid van Briers opnieuw een hele benoemings­carrousel in gang te zetten. Eind 2019 wordt ook de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte (sp.a-signatuur) 65. N-VA lonkt openlijk naar die post. Wellicht is daarna Limburg aan de beurt, want het is een publiek geheim dat sp.a’er Herman Reynders (nu 60) niet tot zijn 65ste wil doorgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium