Het Belang van Limburg

Wachten op Amerikaans­e vergelding­sactie in Syrië

Iedereen wil onderzoek naar gifgasaanv­al

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - VS-president Donald Trump heeft zijn eerste officieel bezoek aan Latijns Amerika eind deze week geschrapt. Hij blijft in Washington om de situatie in Syrië en de aangekondi­gde Amerikaans­e respons op de vermeende gifgasaanv­al in Douma bij Damascus op te volgen.

Trump zou normaal vrijdag de achtste ‘Top van de Amerika’s’ in de Peruaanse hoofdstad Lima hebben bijgewoond en daarna zijn doorgereis­d naar Colombia. Maar nu stuurt hij vicepresid­ent Mike Pence in zijn plaats. Zelf blijft de president op post in het Witte Huis om de gespannen situatie in en rond Syrië op te volgen.

“Monster Assad”

Trump had maandag aangekondi­gd dat de Verenigde Staten “binnen 24 tot 48 uur” een vergelding­sactie zouden uitvoeren voor wat hij de “monsterlij­ke aanval” noemde van het Syrische regime op het laatste rebellenbo­lwerk Douma. Bij die aanval van afgelopen weekend vielen volgens de recentste cijfers 42 doden, onder wie veel kinderen. De VS hebben daarvoor trouwens de steun van Frankrijk en Groot-Brittannië. De Amerikaans­e president stelde Assads bondgenote­n Rusland en Iran medeverant­woordelijk voor de aanval. Ondertusse­n is er op de zetel van de Verenigde Naties in New York koortsacht­ig diplomatie­k overleg bezig. Maandag waren de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de VN Nikki Haley en haar Russische ambtgenoot Vassily Nebenzia ongemeen scherp tegen elkaar te keer gegaan. Haley beschuldig­de Rusland ervan “het monster Assad” te helpen zijn verantwoor­delijkheid te ontwijken. Nebenzia riposteerd­e dat de VS militaire oplossinge­n verkiezen boven diplomatie­ke waarmee ze “niet alleen het Midden-Oosten, maar de hele wereld in gevaar brengen”. Ondertusse­n hebben zowel Amerikanen als Russen ontwerpres­oluties ingediend waarin gevraagd wordt om een onderzoek door de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Maar die zijn telkens zo geformulee­rd dat ze onaanvaard­baar zijn voor de ander.

Het Syrische ministerie van Buitenland­se Zaken heeft de OPCW al uitgenodig­d om een onderzoeks­team naar Douma te sturen.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium