Het Belang van Limburg

Trump woedend over inval FBI bij zijn advocaat

-

WASHINGTON/NEW YORK - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteren woedend gereageerd op de huiszoekin­gen die de FBI heeft uitgevoerd bij Michael Cohen (foto), Trumps privé-advocaat en jarenlange vertrouwel­ing.

Tijdens een persmoment dat eigenlijk hoorde te gaan over de situatie in Syrië liep Trump als een wekker af over het ‘onrecht’ dat zijn raadsman was aangedaan. “Het is een schande! Een aanval op Amerika en op alles waar wij voor staan!”, fulmineerd­e de president tegen de huiszoekin­gen die waren uitgevoerd door ambtenaren van zijn eigen federale administra­tie.

Trump herhaalde voor de zoveelste keer dat Justitiemi­nister Jeff Sessions “een vreselijke vergissing” gemaakt had toen hij zichzelf buitenspel zette in het ‘Rusland-onderzoek’ van speciaal aanklager Robert Mueller. Op de vraag of hij Mueller nu gaat ontslaan antwoordde hij: “We zullen zien. Veel mensen raden me dat aan.”

Ongewoon

De president heeft dan ook redenen om ongerust te zijn, want Michael Cohen weet veel over hem. Momenteel is hij de privéadvoc­aat van Trump, maar tot begin vorig jaar was hij executive vice president van de Trump Organisati­on en juridisch raadgever van de vastgoedty­coon. De FBI viel maandag binnen in Cohens advocatenk­antoor in Manhattan, in zijn appartemen­t en in een hotelkamer die hij vaak gebruikt. Er werden stapels documenten en e-mails in beslag genomen, waaronder ook correspond­entie tussen de advocaat en cliënt Donald Trump. De inval zou er gekomen zijn op suggestie van speciaal aanklager Robert Mueller, maar werd uitgevoerd op gezag van de federale procureur van New York, omdat dit onderzoek volgens Mueller zelf buiten zijn bevoegdhei­d valt. Volgens Amerikaans­e justitiesp­ecialisten is het zeer ongewoon dat briefwisse­ling tussen een advocaat en zijn cliënten in beslag wordt genomen. De FBI had daar speciale machtiging­en voor nodig, en die heeft de dienst gekregen van de federale procureur van New York en adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein, allebei benoemd door Trump zelf. Een en ander wijst erop dat er stevige aanwijzing­en tegen

Michael Cohen zijn.

Stormy Daniels

Cohen wordt genoemd in het Rusland-dossier. Hij zou een belangrijk­e rol gespeeld hebben bij de intussen opgegeven plannen om een Trump Tower in Moskou te bouwen.

Maar hij is vooral bekend van de ‘Stormy Daniels-affaire’, genoemd naar de porno-actrice met wie Trump een relatie zou gehad hebben in 2006, de periode dat zijn jongste zoon Barron geboren werd. Cohen is de man die zogenaamd uit eigen zak 130.000 dollar betaald zou hebben om het zwijgen van Stormy te kopen. Als blijkt dat het geld op een of andere manier toch van Trump kwam, kan dat worden beschouwd als misbruik van campagnefo­ndsen.

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium