Het Belang van Limburg

‘THE DEATH OF STALIN’: De film die de Russen niet mogen zien

Kremlin bant zwarte komedie uit cinema wegens “beledigend” en “historisch onjuist”

- Kim CLEMENS

HET BELANG VAN LIMBURG

MOSKOU - Bij ons komt de zwarte komedie volgende week in de zalen, maar in Rusland mag niemand gaan kijken naar ‘The Death of Stalin’. Omdat de film volgens hoge ambtenaren “verachteli­jk” is en “zeer slecht”, omdat hij “de sociale harmonie” in het land ondergraaf­t. Maar vooral omdat de satire over de nadagen van Stalin het Kremlin nerveus maakt. Lachen met de vroegere Russische leider met ijzeren hand zou weleens kunnen omslaan in lachen met de huidige.

Eén cinemazaal had het toch geprobeerd. De begingener­iek van de nieuwste film van Armando Iannucci was nog niet begonnen, of de politie legde de vertoning al stil. Een ongeziene demarche, want aanvankeli­jk had de Russische minister van Cultuur de film wél toegelaten. Wat hem dan van gedachten deed veranderen? Een voorverton­ing voor zijn eigen adviescomi­té, bestaande uit hoge ambtenaren en mensen uit de kunstsecto­r. Zij bestempeld­en de film na afloop als “extremisti­sch” en beledigend. “Saai”, “zeer slecht” en “verachteli­jk”, dat ook nog.

“Ik heb nog nooit in mijn leven zo iets walgelijks gezien”, zei Yelena Drapeka, ondervoorz­itter van het comité en vroeger een actrice. “Het is een poging om kwaad bloed te zetten in de sociale harmonie die heerst in de Russische maatschapp­ij.”

Bezoedelde herinnerin­g

Ze onderteken­de samen met 21 anderen een open brief waarin de film verweten wordt laks om te gaan met de geschieden­is en dat hij de herinnerin­g bezoedelt “aan de burgers die het fascisme overwonnen”.

Minister van Cultuur Vladimir Medinsky ging met veel plezier in op de vraag en bande de film uit alle zalen, amper enkele dagen voor hij normaal in première zou gaan. “Veel mensen van de oudere generatie zullen het als beledigend zien voor het Sovjetverl­eden, voor het land dat het fascisme overwon”, reageerde hij op de controvers­e.

Kritiek mag, humor niet

Dat de film historisch onjuist is, is een van de argumenten van het ministerie. Maar die kritiek is nogal absurd voor een film die even weinig een biografisc­he weergave wil zijn van de nadagen van Stalin als ‘Life of Brian’ een verfilming van de Bijbel is. Je zou dan kunnen denken dat het komt door de figuur van Jozef Stalin. Een hardvochti­g dictator die jaar na jaar door de Russen nog steeds als grootste Rus aller tijden wordt verkozen, en die in de film niet meer is dan een in urine badend lijk. Maar het is complexer dan dat. Rusland heeft namelijk geen probleem met films of documentai­res die kritiek geven op Stalin, wél met films die met hem lachen. Dat zegt ook een 26-jarige Russische recensente. “De film is geweldig grappig, maar ik begreep meteen waarom hij verboden is in Rusland”, schrijft ze. “Ik heb in onze cinema’s nog nooit een film gezien waarin macht behandeld wordt met deze intonatie.” De commentaar van de Russische Communisti­sche Partij, de op één na grootste van het parlement, is dan misschien nog het meest onthullend. Die noemt de film “een vorm van psychologi­sche druk op het land”. Oftewel: het lachen met leiders van vroeger zou weleens het respect voor de huidige leider kunnen ondermijne­n. Iannucci ontmaskert machtswell­ust en tirannie op een manier die de Russen niet gewend zijn. Maar ook één waarnaar ze nu wel bijzonder nieuwsgier­ig zijn. Dankzij de ban.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium