Het Belang van Limburg

Zakenman wordt geitenboer

Ivan Konings investeert 4,5 miljoen in grootste geitenboer­derij van het land

- Dominiek CLAES

BILZEN - Aanvankeli­jk stonden omwoners nog sceptisch tegenover de geplande geitenboer­derij van Ivan Konings in Beverst bij Bilzen. Maar na een bezoek aan een gelijkaard­ige boerderij in het Nederlands­e Stramproy verstomde het protest snel. “Er is dan ook nauwelijks tot geen hinder voor de omwonenden”, zegt Ivan Konings (60), in een vorig leven nog eigenaar en CEO van het telecombed­rijf TSB uit Beringen. Bijna drie jaar en een investerin­g van 4,5 miljoen euro later, zijn de 3.300 geiten goed voor een jaarlijks volume van 2,5 miljoen liter. “Vooral de Chinezen zijn vragende partij voor geitenmelk”, zegt Konings.

“Het is eigenlijk Guy Hex van het melkverwer­kingsbedri­jf Capra in Halen die mij heeft overtuigd”, begint Ivan Konings zijn verhaal. “Ik had net het telecombed­rijf TSB verkocht - voor een deel aan één van mijn zonen. Guy Hex bezwoer mij dat er een gat in de markt was voor geitenmelk. De vraag naar geitenmelk en -kaas was groter dan het aanbod, en vooral de Chinezen zijn er zot van. Bovendien bevat geitenmelk geen lactose en ook dat is een troef. Ideaal voor babyvoedin­g. Neen, ik had zelf geen geitenkaas gegeten van geiten, ik ben vooral goed in rekenen. Ik ben de kennis daarom gaan halen bij geitenspec­ialist Christian Van Summeren in Stramproy. Hij heeft de eerste partij geiten geleverd en heeft ook onze mensen opgeleid. Al moet ik zeggen dat ik ook altijd een hart voor dieren heb gehad.”

Milieu

De omwonenden stonden aanvankeli­jk niet te springen voor een geitenboer­derij in hun achtertuin. Maar Ivan Konings troonde hen mee naar Stramproy om het gelijkaard­ig project van Van Summeren te monsteren. “En dat heeft hen over de streep getrokken”, zegt Konings. “Onze geiten zorgen nauwelijks voor lawaai- of geurhinder. Bovendien gaan we op korte termijn 100.000 euro investeren in een luchtwasin­stallatie om de uitstoot van ammoniak onder controle te houden. Goed voor het milieu.”

Grootste van het land

Ivan Konings investeerd­e uiteindeli­jk in totaal 4,5 miljoen euro in zijn geitenproj­ect. Een ploeg van vijf mensen baat de computerge­stuurde boerderij uit, dag in dag uit. De stal van zo’n 7.000 m2 in de velden van Beverst herbergt nu 3.300 geiten. Zij leveren ieder jaar 2,5 miljoen liter melk. “Bij mijn weten is dit momenteel de grootste geitenboer­derij van het land”, maakt Konings zich sterk. De geiten van het Zwitserse ras Saanen - de meest productiev­e melkgeit die er bestaat - worden

Geiten die het naar hun zin hebben, leveren ook veel melk

Ivan KONINGS, geitenboer

tweemaal per dag half automatisc­h gemolken. De dieren lopen dan plichtsget­rouw naar de melkstal. Honderd geiten melken duurt welgeteld twaalf minuten. De melk wordt onmiddelli­jk gekoeld tot 4°C en opgeslagen in een grote tank van 40.000 liter. Om de drie dagen wordt de melk voor verwerking afgevoerd naar Capra in Halen. Daar wordt er geitenkaas van gemaakt. De mest wordt als meststof op het veld gebruikt. “Dat laatste klinkt simpel, maar de rechten daarvoor hebben wel 50.000 euro gekost”, stipt Konings aan.

Regels

“Ja, ik heb veel moeten leren, voornameli­jk op het vlak van de vele regels en voorschrif­ten in de voedingsni­jverheid. Elke dag leer ik nog bij. Maar het belangrijk­ste is dat je de juiste mensen op de juiste plaats kan zetten. Zij zorgen ervoor dat de geiten het naar hun zin hebben. Geiten die het naar hun zin hebben, leveren ook veel melk”, lacht hij.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Onze 3.300 geiten zorgen nauwelijks voor lawaai- of geurhinder”, vertelt Ivan Konings.
FOTO TOM PALMAERS “Onze 3.300 geiten zorgen nauwelijks voor lawaai- of geurhinder”, vertelt Ivan Konings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium