Het Belang van Limburg

Ballack, Eusebio en Courtois

-

Ook het voetbal kent zijn ‘triskaidek­afobie’, zoals angst voor het nummer 13 heet. De bekendste uitzonderi­ng is Michael Ballack, die dat nummer dertien jaar lang droeg op het hoogste niveau. Hij debuteerde bij Kaiserslau­tern met een 3 op zijn rug, maar dat veranderde toen hij overstapte naar Leverkusen. “De dertien was het nummer van Rudi Völler bij Leverkusen. Hij hing zijn schoenen aan de haak en werd technisch directeur toen ik aankwam. Hij heeft zijn shirtnumme­r overgedrag­en”, vertelde Ballack. De spelmaker behield dat nummer bij Bayern München, Chelsea en later opnieuw Leverkusen. Ook bij de Duitse Mannschaft droeg Ballack zijn geliefkoos­d nummer, maar hij werd er nooit wereldkamp­ioen mee. Andere bekende 13’s uit de voetbalges­chiedenis zijn Eusebio (enkel op het WK in 1966, waar hij topschutte­r werd), Alessandro Nesta, Maicon en onze eigen Thibaut Courtois. De Bilzenaar debuteerde bij Genk als 28, maar kreeg bij Atlético Madrid de 13 en draagt dat nu al zeven seizoenen.

In eigen land

In de Jupiler Pro League is het nummer 13 slechts bij zeven clubs in gebruik: STVV (reservedoe­lman Schevenels), Lokeren (Verhulst), Eupen (Mouchamps), Moeskroen (Lomalisa), Waasland-Beveren (Verstraete), Charleroi (Diandy) en Gent (Mitrovic).

Davide Astori

In Italië kondigden Fiorentina en Cagliari vorige maand nog aan dat ze het nummer 13 nooit nog zullen toekennen. Het behoorde toe aan Davide Astori, die begin maart dood werd aangetroff­en in zijn hotelkamer in Udina, waar hij met Fiorentina zou aantreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium