Het Belang van Limburg

“Afval moet weg, maar steenpuin ook”

Schoonbeek neemt geen genoegen met infowandel­ing

- Johnny GEURTS

Volgende week hervatten de werken in de bossen van Schoonbeek. De aannemer zal een toplaag aanbrengen op de verharde fundering op de twee explotatie­wegen in het bosgebied. Maar eerst organisere­n de stad en het Agentschap voor Natuur en Bos een infowandel­ing voor de buren. Die zijn niet onder de indruk: “We willen graag een natuurlijk bospad, zonder stenen en puin. Maar met onze wensen wordt blijkbaar geen rekening gehouden.”

Het zit de buurtbewon­ers rond de bossen van Schoonbeek nog steeds hoog. “Eerst werden er zomaar bomen gekapt in ons bos en daarna werden de beschadigd­e wegpaden verhard met vervuild puin. Ons bos is verminkt.” Het Agentschap Natuur en Bos heeft begrip voor de commotie. “Terecht hebben de buurtbewon­ers opgemerkt dat er hinderlijk metaal en plastic in de fundering aanwezig was. Het gaat om recuperati­emateriaal, betonpuin met een COPRO-certificaa­t, dat een beperkte fractie onzuiverhe­den mag bevatten. De aannemer heeft de nodige attesten voorgelegd die aantonen dat het geleverde materiaal conform is. Na de klachten van de buurt hebben we toch gevraagd dat de aannemer de grootste stukken metaal en plastic uit het puin zou halen. Nu dat gebeurd is, is de ondergrond klaar om afgewerkt te worden met een toplaag.”

Wandeling

Vrijdag organiseer­t ANB daarom een infowandel­ing waarbij toelichtin­g wordt gegeven en dan is er tevens ruimte voor vragen. “De werken worden intussen niet verdergeze­t, enkel een kort stukje van enkele meters wordt afgewerkt om het eindresult­aat te kunnen tonen tijdens de infowandel­ing. Maandag kan de aannemer dan de twee bosexplota­tiewegen in kruisvorm afwerken. Die dienen voor zwaarder transport in functie van het bosbeheer”, stelt Lise Hendrick, regiobehee­rder Hoge Kempen.

Maar de buurtbewon­ers zijn nog altijd niet tevreden. “We willen helemaal geen steenpuin in de bossen, dat hebben we afgelopen week duidelijk aangegeven. Maar onze inzet voor het maatschapp­elijk belang en de natuur wordt niet in overweging genomen. Jammer. De bossen op deze manier geweld aan doen is een onvoorstel­bare inbreuk op de natuur. Of veel mensen aanwezig zullen zijn op die infowandel­ing, valt te betwijfele­n. Blijkbaar zijn de beslissing­en toch al genomen boven onze hoofden”, aldus Luigi Luigi Flaminio, die samen met de andere buurtbewon­ers de toestand met ongenoegen gadeslaat.

Certificat­en

Vlaams volksverte­genwoordig­er Johan Danen (Groen) stelt zich ernstige vragen bij de afgeleverd­e certificat­en. “Het feit dat een lot puin een certificaa­t krijgt, wil niet zeggen dat dat lot op zelf onderzocht werd. De instelling die deze papieren aflevert, garandeert met het certificaa­t alleen dat het gerecyclee­rd granulaat regelmatig wordt gecontrole­erd. Dit gebeurt op basis van een periodieke zelfcontro­le door de producent van het puin. Dat dit systeem van vertrouwen niet volledig waterdicht is, blijkt uit de problemen die er regelmatig opduiken met verontrein­igde granulaten waarbij puinbreker­s in overtredin­g gaan. Ik zal naar aanleiding van dit incident minister Schauvlieg­e (CD&V) ondervrage­n”, laat Danen weten.

→ Vrijdag 13 april om 16.30 uur organisere­n het Agentschap voor Natuur en Bos en de Stad Bilzen een infowandel­ing met start aan het infobord van de Bremstraat.

 ?? FOTO JOGE ?? De inwoners van Schoonbeek willen niet alleen alle vuiligheid uit het puin, het puin zelf willen ze ook liefst weg. uit het bos.
FOTO JOGE De inwoners van Schoonbeek willen niet alleen alle vuiligheid uit het puin, het puin zelf willen ze ook liefst weg. uit het bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium