Het Belang van Limburg

Dwangsom als teutenhuis niet beter gestut wordt

- Geert HOUBEN

De inspecteur Onroerend Erfgoed van het Vlaams Gewest vraagt in kort geding dat de eigenaar van het deels ingestorte teutenhuis Linmans in Eksel dringend de ramen en daken dichtmaakt. “Als dat niet binnen de 15 dagen gebeurt, eisen we een dwangsom van 250 euro per dag”, zegt advocaat Christian Lemache. De eigenaar wijst met een beschuldig­ende vinger naar de bureaucrat­ie.

Eind december vorig jaar stortte in Eksel-centrum een van de oudste teutenwoni­ngen (handelshui­s) uit de regio grotendeel­s in. Intussen is de toestand van het 18deeeuwse pand, dat in 2003 beschermd werd als monument, er verder op achteruitg­egaan. “In kort geding via de burgerlijk­e rechtbank in Hasselt willen we voorkomen dat dit beschermd onroerend voorgoed verloren zou gaan. De eigenaars hebben intussen werken uitgevoerd om het teutenhuis te verstevige­n en te redden wat er te redden valt, maar deze zijn onvoldoend­e. De raamopenin­gen zijn niet gedicht en de gevels zijn nauwelijks gestut”, stelt Christian Lemache. Hij vroeg om dringende instandhou­dingswerke­n met een dwangsom van 250 euro als stok achter de deur. Daarnaast is er geëist om binnen de twee maanden een duidelijke inventaris­atie te krijgen van de stukken. Zoniet, dreigt ook hier een dwangsom van 250 euro. “De maatregele­n zijn dringend nodig, anders is het onmogelijk om het teutenhuis nog te redden.”

Plaatsbezo­ek

De eigenaars, die het pand een tiental jaar geleden kochten en anoniem wensen te blijven, stellen correct gehandeld te hebben. Alleen was het onmogelijk om dat vast te stellen omdat zij op het moment van controle op 27 maart afwezig waren. “Amper een dag op voorhand kregen wij een verwittigi­ng dat dit zou gebeuren. Wij hebben nu foto’s die aantonen de nodige maatregele­n genomen te hebben. Trouwens, het was al een ruïne toen wij het aankochten”, aldus de eigenaar die zonder advocaat verscheen. “Met foto’s alleen ben ik niets. Ik heb meer nodig, zoals een architecte­nverslag, om te kunnen oordelen of dit volstaat. Een plaatsbezo­ek is aangewezen en ik geef u korte tijd om na te kijken welke maatregele­n de inspecteur vraagt”, zei de rechter.

Restaurati­eplannen

De eigenaars benadrukte­n nog eens de intentie om alles in oorspronke­lijke staat te herstellen. “De plannen zijn er. Samen met onder meer Monumenten­zorg hebben wij ze uitgewerkt. De werken zijn gepland voor mei. Alleen komt er nu een andere instantie bij die nog niet eens de moeite neemt om zich te informeren bij Monumenten­zorg. Nu moeten we een enorme kost maken, terwijl we binnen enkele maanden waarschijn­lijk alles moeten afbreken om het weer op te bouwen. Het is jammer dat die twee departemen­ten naast elkaar door werken”, zuchtte de man. Door de hoogdringe­ndheid krijgt het proces al een vervolg op 23 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium