Het Belang van Limburg

Gilles De Coster verdedigt complexe proeven

- Benjamin PRAET

Een deelnemer rijdt aan hoge snelheid met een wagen op een raceparcou­rs. Samen met zijn copiloot, die op het dak zit, moet hij een theoretisc­h rijexamen afleggen. Bij elke ronde moeten ze het correcte antwoord tonen terwijl ze aan een snelheid van 100 per uur worden geflitst. Daarna probeert een profession­ele chauffeur het parcours sneller af te leggen, maar de andere kandidaten kunnen zijn poging vertragen. Onder meer door een oude man uit een auto te bevrijden en die de weg te laten oversteken, of door op een hometraine­r een rood stoplicht te activeren.

Hoe vakkundig ‘De Mol’ dit jaar weer is gemaakt, en hoe spannend ook, bij de uiteenzett­ing van de opdrachten gaat het bij veel kijkers al snel duizelen. Zelfs filmregiss­eur Erik Van Looy, onlangs te gast in het analysepro­gramma ‘Café De Mol’, stelde onomwonden: “Hopelijk snap ik iets van de proeven.” Maar volgens presentato­r Gilles De Coster, die ze samen met een viertal andere redacteurs bedenkt, is die gelaagdhei­d net het DNA van ‘De Mol’. “Het publiek verwacht dat ook. Je hebt negen kandidaten. Die moeten allemaal aan bod komen en verdachte handelinge­n kunnen stellen. Sta bij een droge rivierbedd­ing, gooi een steen naar de andere oever en ga hem zoeken, daar kunnen we geen programma rond bouwen.”

Testen

De Coster waakt er wel over dat de opdrachten begrijpeli­jk zijn. “Soms wordt een voice-over achttien keer herschreve­n, zodat het opzet duide- lijk genoeg is. Waar nodig, voorzien we illustrati­es. En er is een mix. Sommige proeven zijn rechttoe-rechtaan en heel psychologi­sch, zoals met de koffertjes op de luchthaven. Maar ook die zijn vintage ‘De Mol’.” De opdrachten hebben een lange ontstaansg­eschiedeni­s en eender wat kan inspiratie bieden. Bijvoorbee­ld een traditie in het land van opnames, zoals Día de los Muertos (Dag van de Doden, nvdr.) in Mexico. “In april vorig jaar werden de eerste schetsen uitgeteken­d en tot enkele uren voor de opnames, in het najaar, werden ze bijgestuur­d. Ze worden ook allemaal uitvoerig getest, door een team van 21 ex-deelnemers, op haalbaarhe­id en speelbaarh­eid. En verschille­nde proeven sneuvelen onderweg, omdat ze niet gefilmd of gesaboteer­d kunnen worden, of niet te betalen zijn. Nog een reden waarom we zoveel lagen toevoegen: het zijn triggers, zodat de deelnemers niet stilvallen”, zegt De Coster.

Een hele klus dus, voor de makers. De Coster omschrijft het liefst zo: “Je schrijft een fictiereek­s, maar je weet niet wat de acteurs gaan doen. Je moet dus op alles voorbereid zijn.”

 ?? Foto CARLO COPPEJANS ?? Presentato­r Gilles De Coster. “Soms wordt een voice-over achttien keer herschreve­n, tot de opdracht duidelijk is.”‘De Mol’, Vier, zondag om 20 uur
Foto CARLO COPPEJANS Presentato­r Gilles De Coster. “Soms wordt een voice-over achttien keer herschreve­n, tot de opdracht duidelijk is.”‘De Mol’, Vier, zondag om 20 uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium