Het Belang van Limburg

Geen goede kant

- Door Yves Lambrix

Verkeerd moment, verkeerde plaats, verkeerde mensen en een flinke portie nonchalanc­e. Dat is wat de Genkse schepen Ali Caglar is overkomen. De CD&V’er van Turkse origine moet volgende week voor de correction­ele rechtbank verschijne­n voor passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Ook de vroegere president van de Hells Angels in Genk en een aannemer uit Geleen staan terecht. Waar gaat het over? De Nederlands­e aannemer wilde enkele jaren geleden graag werken van netbeheerd­er Infrax binnenhale­n. Na tussenkoms­t van de ex-Hells Angel zou Caglar beide partijen hebben samengebra­cht. Na die ontmoeting bood de aannemer de schepen een sponsoring aan, in de vorm van de betaling van een factuur van 2.500 euro voor verkiezing­sdrukwerk (die Caglar ook nog eens vergat aan te geven). Het gerecht kwam de zaak bij toeval op het spoor, door telefoonta­p bij die voormalige Hells Angel in het kader van een drugszaak. Een opsporings­onderzoek, een rist verhoren en jaren later krijgt deze affaire nu zijn ontknoping in de rechtbank. Ali Caglar zelf besloot gisteren om open kaart te spelen. Zichtbaar aangeslage­n maar tegelijk strijdvaar­dig beantwoord­de hij onze vragen. Hij stelt nadrukkeli­jk dat hij nooit de intentie heeft gehad om welk bedrijf dan ook enig voordeel te verschaffe­n bij de toewijzing van werken. Volgens hem is het niet ongewoon dat politici bedrijven in contact brengen met overheidsi­nstellinge­n om hen te informeren over de wijze waarop openbare aanbestedi­ngen worden georganise­erd. We geloven hem. Bouwpromot­oren die politici benaderen voor informatie is echt geen exclusieve van grootstede­n als Antwerpen en Gent. Maar wanneer bouwpromot­oren facturen van diezelfde politici als wederdiens­t betalen, wordt het risky business, zeker als dat uitlekt.

Aan deze zaak zit dan ook geen enkele goede kant. Als Ali Caglar wordt veroordeel­d, is hij politiek dood en kan hij de eerstvolge­nde jaren niet meer op een kieslijst staan. Wordt hij vrijgespro­ken, zal er alsnog een zweem van verdachtma­kingen rond zijn persoon blijven hangen. Daarvoor leest dit verhaal van de politicus, de Hells Angel en de aannemer te zeer als een slechte geregissee­rde Witse-aflevering met een onwaarschi­jnlijke verhaallij­n. Hoe dan ook zal deze affaire invloed hebben op de gemeentera­adsverkiez­ingen in Genk. Met bijna 4.000 naamstemme­n was Caglar er in 2012 de tweede populairst­e kandidaat, na burgemeest­er Wim maar vóór minister Jo Vandeurzen. Als Caglar op 14 oktober om welke reden dan ook forfait moet geven, speelt de almachtige Genkse CD&V meteen haar levensbela­ngrijke connectie met de grote Turkse gemeenscha­p kwijt en liggen 4.000 stemmen op straat. De kiesstrijd wordt er dus ongemeen spannend, wat de uitslag van het proces-Caglar ook zal zijn.

Als Ali Caglar op 14 oktober om welke reden dan ook forfait moet geven, speelt de almachtige Genkse CD&V meteen haar belangrijk­ste connectie met de grote Turkse gemeenscha­p kwijt en liggen 4.000 stemmen op straat

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium