Het Belang van Limburg

“Slechte betalers hebben ons in de problemen gebracht”

Hasselts bouwbedrij­f Vandereyt zit in financieel zwaar weer

- Koen SNOEKX

HASSELT - Het Hasseltse bouwbedrij­f Vandereyt, decenniala­ng een belangrijk­e speler op het vlak van grote industriël­e en administra­tieve projecten maar ook ziekenhuiz­en, heeft zware financiële problemen. Het bedrijf zit in een gerechteli­jke reorganisa­tie en heeft tot eind juni beschermin­g tegen haar schuldeise­rs gekregen. “Omdat ons bedrijf in moeilijkhe­den kwam, onder meer door slechte betalers, heb ik in 2015 opnieuw de leiding genomen tot ik in 2017 een zwaar ongeval had”, zegt gedelegeer­d bestuurder Miguel Vandereyt. “Toch blijf ik geloven in een doorstart.” Door de financiële malaise liggen verschille­nde grote werven van de firma stil.

Het familiale aannemersb­edrijf Vandereyt in Hasselt (niet te verwarren met Vandereyt Houtskelet­bouw in Zonhoven) werd al opgericht in 1936 en was decenniala­ng een belangrijk­e speler op het vlak van grote industriël­e en administra­tieve projecten, maar ook zorgcentra in Limburg en ver daarbuiten. Enkele van hun referentie­s: de hoofdtribu­ne met loges en businessse­ats van het voetbalsta­dion van KRC Genk, de omvorming van de Philipstor­en tot het Federaal Administra­tief Centrum in Leuven, de renovatie van de Rijksadmin­istratieve Centra van Hasselt, Tongeren en Leuven, maar ook tal van grote projecten voor ziekenhuiz­en over heel Vlaanderen: het UZ Leuven, het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het ZOL in Genk. Vooral onder Raoul Vandereyt, zoon van oprichter Michel Vandereyt, kende het bedrijf een grote groei. Maar volgens ingewijden in de Limburgse bouwsector ging het bergaf toen Raouls zoon Miguel Vandereyt, de derde in de generatie, enkele jaren geleden aan het roer kwam van het bedrijf. Zo boekte Vandereyt in 2015 een verlies van 966.322 euro. In 2016 leek het tij te keren – er werd 37.457 euro winst gemaakt – maar toch geraakte het bedrijf uiteindeli­jk helemaal in het slop.

“Slechte naam”

Op 9 maart startte het bedrijf uiteindeli­jk een zogenaamde WCOprocedu­re op. De rechtbank van koophandel in Hasselt stond Vandereyt bij vonnis van 26 maart een gerechteli­jke reorganisa­tie met collectief akkoord toe, waardoor het bouwbedrij­f nog tot 25 juni beschermd wordt tegen haar schuldeise­rs.

In de Limburgse bouwsector wordt alvast niet verrast gereageerd op de financiële problemen bij de firma. “Vandereyt heeft al jaren een slechte naam in de bouwwereld”, klinkt het. “Leverancie­rs willen niet meer leveren aan Vandereyt en onderaanne­mers willen er niet meer voor werken omdat ze slecht of niet betaald worden. Dit kon niet blijven duren.”

1,5 miljoen euro

In een reactie zegt gedelegeer­d bestuurder Miguel Vandereyt dat er verschille­nde redenen zijn waarom zijn bedrijf in financieel zwaar weer zit. “Ten eerste zijn er verschille­nde projecten niet op de rails geraakt omwille van planningsp­roblemen. Daarnaast hebben we nog enkele claims lopen – onder meer tegen de Belgische Staat, het Gemeenscha­psonderwij­s en Hogeschool UCLL – en hebben we van die partijen in totaal nog ruim 1,5 miljoen euro tegoed. Openbare aanbestedi­ngen zijn onze corebusine­ss, maar dan ben je natuurlijk afhankelij­k van de administra­tie.”

Ook de zogenaamde defamilial­isering van het bedrijf, die zo’n zeven jaar geleden startte, verliep volgens Vandereyt stroef. “Omdat externe CEO’s niet de gewenste resultaten leverden, heb ik mij vanaf 2015 opnieuw toegelegd op de operatione­le leiding. Maar in 2017 heb ik een zwaar ongeval gehad, met onder meer een hersentrau­ma tot gevolg.”

Het gerucht dat het bedrijf in de problemen kwam omdat Miguel Vandereyt “meer geld stak in zijn auto’s (hij had jarenlang een eigen raceteam, nvdr.) dan in zijn bedrijf” ontkent hij met klem. “Dat zijn twee volledig gescheiden zaken”, klinkt het.

Of hij verwacht dat zijn bedrijf na 25 juni een doorstart kan maken? “Dat is zeker onze intentie.” Bouwbedrij­f Vandereyt telt dertigtal vaste werknemers.

een

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? “De werken liggen hier al weken stil”, zegt Walter Vandeneede, algemeen directeur van het Psychiatri­sch Zorgcentru­m in Rekem.
Foto JEFFREY GAENS “De werken liggen hier al weken stil”, zegt Walter Vandeneede, algemeen directeur van het Psychiatri­sch Zorgcentru­m in Rekem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium