Het Belang van Limburg

“Het is totaal onduidelij­k wanneer onze patiënten kunnen verhuizen”

NIEUWBOUW PSYCHIATRI­SCH CENTRUM IN REKEM LIGT AL WEKEN STIL

-

LANAKEN - Eén van de slachtoffe­rs van de malaise bij bouwbedrij­f Vandereyt is het Openbaar Psychiatri­sch Zorgcentru­m in Rekem (Lanaken). “De werken liggen hier al weken stil en het is totaal onduidelij­k wanneer ze opnieuw zullen starten”, zegt algemeen directeur Walter Vandeneede.

De eerste steen van de nieuwbouw van het Openbaar Psychiatri­sch Zorgcentru­m in Rekem, een van de grote lopende projecten van Vandereyt, werd al in februari 2016 gelegd. Normaal zouden de patiënten – een tachtigtal – in augustus 2017 al hun intrek nemen in de nieuwbouw. Maar het project, met een kostenplaa­tje van liefst 17 miljoen euro, liep grote vertraging op. “De bouw zit ondertusse­n in een eindfase, maar enkele weken geleden hebben de onderaanne­mers van Vandereyt hun werken gestaakt omdat ze niet meer betaald worden”, zegt Walter Vandeneede, algemeen directeur van het Psychiatri­sch Zorgcentru­m. “In principe is er nog enkele weken werk om de bouw volledig af te werken, maar zoals wij vernemen zullen de onderaanne­mers niet snel terug aan de slag gaan. Pas eind juni komt er immers meer duidelijkh­eid over de toekomst van Vandereyt. Die totale onzekerhei­d zorgt ervoor dat wij geen plannen kunnen maken voor de verhuis van onze patiënten naar de nieuwbouw. Dat is heel vervelend voor ons, maar zeker ook voor onze patiënten.”

Andere gedupeerde­n

Maar er zijn nog meer gedupeerde­n. Ook de bouw van een appartemen­tencomplex met zestien wooneenhed­en in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) loopt vertraging op. “Door de problemen bij Vandereyt heeft een aantal onderaanne­mers van de firma de werken stopgezet”, zegt Matthijs Van Erum van makelaarsk­antoor N78 Vastgoed. “Het project ligt momenteel dus gedeelteli­jk stil, alleen de afwerkings­firma’s die niet onder Vandereyt werken zijn nog actief. Dit is natuurlijk een vervelende kwestie en we hopen dan ook dat de werken snel heropgesta­rt zullen worden.”

Een andere grote klant van Vandereyt is Ziekenhuis OostLimbur­g in Genk, maar daar blijft de schade beperkt. “De grote werken die de voorbije jaren door de aannemer werden uitgevoerd, zijn achter de rug”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL. “Enkel een aantal restpunten, zoals sommige verfwerken en kleine schrijnwer­kerij, zijn nog niet afgewerkt. Of we deze werken verder in eigen beheer dan wel via andere aannemers kunnen uitvoeren, laten we momenteel juridisch onderzoeke­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium