Het Belang van Limburg

“Oplichters leefden riant van belegginge­n in lege goudmijn”

Vijf jaar cel geëist voor oplichting van ruim 250 gedupeerde­n Ten onrechte beslag op villa Machiel

- Mark VAN LUYK

TURNHOUT - Een lange rij gedupeerde­n en advocaten stond gistermorg­en aan te schuiven voor een grootschal­ig proces rond beleggings­fraude voor de rechtbank van Turnhout. De klanten kregen belegginge­n onder de neus geschoven waarbij ze 7 tot 36 procent rendement konden halen voor investerin­gen in een goudmijn in Ghana. Die mijn werd nooit ontgonnen maar ondertusse­n werd het geld van de klanten doorgeslui­sd naar de rekeningen van de initiatief­nemers. In totaal voor 90 miljoen euro.

openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel, 3.000 euro boete en een beroepsver­bod voor de vier hoofdbekla­agden Dirk D.G., Toon C., Kurt V. en Hugo W. Daarnaast werden er nog lichtere straffen gevraagd voor 12 andere beklaagden. De belegging werd opgestart door het intussen opgedoekte kantoor D&D Financials in Zandhoven. Via stromannen werden honderden beleggers geronseld met agressieve verkoopmet­hodes tijdens infoavonde­n.

Charmezang­er

Ook in Limburg, waar een lokale charmezang­er de boer opging met de beleggings­producten, zijn er tientallen slachtoffe­rs. “In die tijd was er de bankencris­is. Het vertrouwen in de banken was weg”, vertelt een Limburgse gedupeerde. “Deze beleggings­producten leken een veilige keuze. Ook omdat ze ondersteun­d werden door een bekende verzekerin­gsmaatscha­ppij en twee banken. Als je in Sint-Truiden naar de voetbal ging, stond daar de reclame op de borden. We ontvingen ook een paar jaar een mooie rente, maar na een tijd stopten de betalingen en kwamen de smoesjes.” De charmezang­er in kwestie zegt dat hij zelf slachtoffe­r is. “Ik was slechts een aanbrenger. Ik had geen zicht op de constructi­es die erachter zaten. Ik ben ook nooit opgeroepen door het gerecht. Ik heb er zelf geld ingestoken en mijn eigen moeder heeft door deze affaire spaargeld verloren. Ik kan alleen maar hopen dat alle klanten hun geld terugkrijg­en.”

Belastingp­aradijzen

Het sprookje van de Ghanese goudmijn maakte blijkbaar indruk want onder de Limburgse gedupeerde­n vinden we evengoed bankiers en bekende onderneHet mers. Een Truiense familie achter een bekend transportb­edrijf werd maar liefst 5 miljoen euro armer. Volgens de openbare aanklager werden de klanten bewust opgelicht. “Hoewel ze wisten dat het fout liep, bleven ze klanten ronselen. Er werden telkens nieuwe projecten uit de grond gestampt om beleggers te sussen, maar die werden nooit gerealisee­rd. Het geld van nieuwe klanten werd gebruikt om de put te vullen. Ondertusse­n hadden de beklaagden een riante levensstij­l dankzij de commissies en de bonussen die ze zichzelf uitkeerden via allerlei belastingp­aradijzen.” In de bewuste goudmijn werd uiteindeli­jk geen gram goud ontgonnen omdat in 2013 bleek dat ze niet rendabel was. De verdedigin­g verwees gisteren naar de vaagheid van de beschuldig­ingen en het overschrij­den van de redelijke termijn. Door de internatio­nale vertakking­en en de tienduizen­den bladzijden in het dossier hadden de speurders tien jaar nodig om het onderzoek af te ronden. Volgens de advocaat van Toon C. had zijn cliënt geen weet van het frauduleuz­e karakter. Hij verkocht zelfs een belegging van 65.000 euro aan zijn vader. “Welke volstrekte idioot zou zijn vader laten investeren als hij wist dat het om oplichting ging? ”

In de rechtszaak kwam ook de naam van Louis Machiels, de bekende Limburgse ondernemer, ter sprake. Blijkbaar was er door de procureur beslag gelegd op een villa van Machiels. Die had de villa echter nog voor het losbarsten van de zaak gekocht van beschuldig­de Sven D., die op de firma beroep had gedaan voor een project van houtskelet­bouw in Zuid-Afrika. De villa werd gisteren van de lijst van inbeslagna­mes geschrapt. Naar verluidt zou op die lijst wel nog behoorlijk wat kapitaal staan om de gedupeerde­n bij een eventuele veroordeli­ng uit te betalen.

HASSELT -

De bekende advocaat Walter Damen pleit voor Kurt V. en Hugo W. “Mijn cliënten hebben al het nodige gedaan om hun firma te controlere­n, pas achteraf bleek dat de resultaten over de ontginning van de mijn vervalst waren. Ze hebben de zaak nog proberen recht te zetten met nieuwe projecten maar dat is niet gelukt.” Volgens hem faalt het Openbaar Ministerie in de bewijskrac­ht dat ze deze constructi­e bewust hebben opgezet en heeft het weinig zin om mensen in 2018 te straffen op basis van een onderzoek uit 2008. Een uitspraak wordt ten vroegste midden mei verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium