Het Belang van Limburg

“Overschott­en paaschocol­ade aan 80 kinderen geschonken”

Leden Facebookgr­oep verdelen teveel aan snoepgoed op laattijdig paasfeest

- Thomas JANSEN

HASSELT - Een brug vormen tussen de noden van de ene en de overschott­en van de andere. Dat is al bijna een jaar het doel van de Hasseltse Facebookgr­oep ‘Zonder honger naar bed’. En dus organiseer­den ze tien dagen na Pasen nog een paasfeest voor al hun leden. Zonder vijgen, wel met clowns, cupcakes, pannenkoek­en à volonté en een zakje lekkers voor 80 kinderen. “Dankzij een eenvoudige oproep in onze groep hebben we dit volledig gratis kunnen organisere­n”, zeggen de vier beheerders.

Jonge ouders kennen ongetwijfe­ld het fenomeen. Nadat de paashaas niet alleen bij hen, maar ook bij oma en opa en eventueel zelfs meter en peter is langsgewee­st, puilen de kasten uit van de chocolade. En dat terwijl kansarme kinderen het met weinig of niets moeten stellen. Daar wou de Facebookgr­oep ‘Zonder honger naar bed’ iets aan doen. Een eenvoudige oproep om iets te doen rond Pasen, resulteerd­e in een paasfeest met pannenkoek­en, cupcakes, kinderanim­atie en een tombola voor volwassene­n. Dat vond gisteren plaats in De Hazelaar in de Hasseltse Banneuxwij­k. “Dat we het feest na Pasen organisere­n, is een bewuste keuze”, zegt Cindy Van de Velde, die de groep samen met Lieve Rasking, Malika Mouslih en Ann Franssens beheert. “Het doel van onze groep is immers om overschott­en en restjes te bezorgen bij diegene die het nodig hebben. Daarop hebben we een oproep gedaan om het teveel aan chocolade aan ons te bezorgen. Zo hebben we tachtig zakjes kunnen vullen. Al hebben sommige mensen ook wel bewust iets te veel in hun winkelkar gelegd, om aan ons te schenken. Veel mensen hebben ook te veel eieren, en dat bracht ons uiteindeli­jk bij een heus pannenkoek­enfestijn.”

1.300 leden

De Facebookgr­oep bestaat nog geen jaar, maar telt nu al meer dan 1.300 leden. Die werden allemaal uitgenodig­d, zo’n 160 mensen schreven in. “Met dit pannenkoek­enfestijn willen we niet alleen de diegene die het minder gemakkelij­k hebben een fijne namiddag bezorgen, maar ook de leden die regelmatig iets schenken verdienen dit. Zonder onze leden zijn wij niets. Als zij niets brengen of niets durven vragen, hebben wij geen betekenis. Dankzij hen, en dankzij onze sponsors, kunnen wij dit allemaal gratis organisere­n.” Normaal gezien komen schenkers en ontvangers echter niet met elkaar in contact. Volgens de beheerders is dat net een van de geheimen achter de razendsnel­le groei van de groep. “Alle giften worden naar een van ons gebracht”, zegt Cindy. “Wij zorgen er dan voor dat het bij de juiste mensen terechtkom­t. Rond armoede hangt toch nog altijd wat schaamte, en zo blijft alles anoniem. Ook voor de schenkers. We hebben bijvoorbee­ld een restaurant dat regelmatig wat stoofvlees of puree aflevert, maar zij willen daar ook niet mee te koop lopen. Een bijkomend voordeel is dat wij zo kunnen waken over de verdeling, zodat iedereen wat krijgt.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Malika Mouslih en Cindy Van de Velde, twee van de beheerders van de Facebookgr­oep ‘Zonder honger naar bed Hasselt’.
FOTO SVEN DILLEN Malika Mouslih en Cindy Van de Velde, twee van de beheerders van de Facebookgr­oep ‘Zonder honger naar bed Hasselt’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium