Het Belang van Limburg

Vermoedeli­jke nieuwe politiebaa­s hervormde rijkswacht na Dutroux

-

BRUSSEL - Met zeven zijn ze, de kandidaten die Catherine De Bolle willen opvolgen aan het hoofd van de federale politie. En Marc De Mesmaeker (foto) steekt er “met kop en schouders” bovenuit. Hij is topman bij Binnenland­se Zaken, en voormalig rijkswacht­officier. Het laatste woord is nu aan ministers Jambon en Geens, die moeten beslissen vóór De Bolle op 1 mei naar Europol vertrekt.

Een briljant jurist, uiterst correct en bijzonder loyaal. Mensen die nog met Marc De Mesmaeker hebben samengewer­kt, zijn vol lof over de huidige directeur van het Sat, de verbinding­sdienst tussen Binnenland­se Zaken en de politie. De Mesmaeker is een van de zeven kandidaten om De Bolle op te volgen als commissari­s-generaal van de federale politie, en volgens verschille­nde bronnen ziet het ernaar uit dat hij die topfunctie zal binnenhale­n. De Mesmaeker is als eerste uit de selectiero­nde van de voorbije weken gekomen. Volgens één bron zelfs “afgetekend.” Ook Stanny De Vlieger, directeur van de Antwerpse gerechteli­jke politie, zou goed hebben gescoord, net als zijn Luikse collega Eric Snoeck. De jury geeft haar ranking nu voor advies door aan de federale politieraa­d, en niemand verwacht dat die iets aan de volgorde zal veranderen. Daarna moeten de bevoegde ministers Jan Jambon (Binnenland­se Zaken) en Koen Geens (Justitie) de knoop doorhakken.

Zaak-Dutroux

De Mesmaeker begon zijn loopbaan bij de rijkswacht, en werkte als jurist mee aan de politieher­vorming na de zaak-Dutroux. In de jaren 2000 was hij kabinetsad­viseur van Patrick Dewael (Open Vld) toen die minister van Binnenland­se Zaken was. Ondanks die politieke ervaring heeft hij volgens intimi helemaal geen politieke kleur. Ook voor de huidige minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA), is hij een gewaardeer­de medewerker. Als hoofd van het Sat is hij de verbinding tussen de minister en de politie. Vanuit die functie leidt hij ook de onderhande­lingen met de vakbonden. Iets waarvoor hij van vriend en vijand lof krijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium