Het Belang van Limburg

“Deze patiënten verdienen tussenkoms­t van Riziv”

Rob Beenders (sp.a) krijgt vandaag een cohleair implantaat of ‘bionisch oor’ ingeplant

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) krijgt vandaag in het Jessa een cohleair implantaat ingeplant. Dit bionisch oor kost 22.000 euro. Om de vijf jaar komt daar een ‘groot onderhoud’ van 6.500 euro bij. “Ik heb gelukkig een groepsverz­ekering die de helft terugbetaa­lt. Wie die niet heeft, betaalt de volle pot. Logisch dus dat slechts 250 van de jaarlijks 2.500 patiënten in ons land die zo’n toestel moeten krijgen, dat ook effectief laten plaatsen”, zegt Beenders. “Gelukkig wordt veel druk gezet op minister De Block om een Riziv-tussenkoms­t te forceren.”

“Eaxct drie jaar geleden werd ik wakker met een zogenaamde stop in mijn oren. Mijn huisarts vermoedde een ontsteking en schreef medicatie voor. Maar de toestand verergerde: ik was mijn evenwicht volledig kwijt, had oorsuizing­en, moest voortduren­d overgeven en hoorde links niets meer. De ochtend nadien heeft men mij naar spoedgeval­len gebracht”, vertelt Beenders. “Onderzoeke­n wezen uit dat ik de ziekte van Ménière heb. Die tast het gehoor- en evenwichts­orgaan aan.”

Geen verbeterin­g

Na een ziekenhuis­opname, een maand revalidati­e thuis en verschille­nde behandelin­gen verbeterde Beenders’ toestand niet. “Terwijl ik links niets meer hoorde, verminderd­e mijn gehoor ook aan de rechterkan­t. Vandaag hoor ik daar nog maar voor 36 procent. Dat weegt: je vermijdt drukke ruimtes, wordt na een drukke dag stiller en gaat vroeger slapen, eenvoudigw­eg omdat je het gevoel hebt dat je zot aan het worden bent. De voorbije jaren was het net alsof ik mensen hoorde praten terwijl ik een stolp over mijn hoofd had. En als mensen door mekaar praten of fluisteren, weet ik niet wat er wordt gezegd.”

25.000 patiënten

Vandaag krijgt Beenders aan zijn linkeroor een cohleair implantaat of bionisch oor. Dat is een elektronis­ch implantaat dat geluid omzet in elektrisch­e pulsen die de gehoorzenu­w in het slakkenhui­s direct stimuleren zodat de patiënt beter klanken, geluiden en spraak kan waarnemen. Het implantaat bestaat uit een zichtbare zendspoel op de schedel, een onderhuids­e ontvangsts­poel achter het oor en een elektroden­bundel aan het slakkenhui­s. Bij Beenders hopen de artsen dat het implantaat ook het gehoor van zijn overbelast rechteroor herstelt.

“De voorbije tien jaar hebben 25.000 mensen in ons land dezelfde diagnose gekregen. Omwille van financiêle redenen heeft slechts 10 procent ook zo’n implantaat laten plaatsen”, zegt Beenders. “Dit is dan ook enorm prijzig: 22.000 euro voor één implantaat. Gelukkig heb ik in het Vlaams Parlement een hospitalis­atieverzek­ering die me de helft terugbetaa­lt. Daarbij komt dat de spoel en processor verslijten en elke vijf jaar moeten worden vervangen. Kostprijs: 6.500 euro.”

Wetsvoorst­el

Het Riziv betaalt vandaag enkel implantate­n voor minderjari­gen terug. “België

loopt helemaal achter, ook al heeft een studie uitgewezen dat er een terugverdi­eneffect na tien jaar is: patiënten zonder implantaat hebben vijf keer meer kans op dementie, kampen door hun doofheid vaak met psychische problemen, raken sociaal geïsoleerd en worden veel sneller werkloos”, zegt Beenders. “Momenteel wordt de druk op minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) opgevoerd om een Riziv-tussenkoms­t te bekomen voor al die duizenden patiënten die mij zullen volgen. Ik heb daar goede hoop in, want met borstrecon­structies en bionische ledematen is dat recent ook gelukt. Mijn partij sp.a gaat alleszins in de Kamer daarvoor een wetsvoorst­el indienen.”

 ?? FOTO HBVL ?? ZendspoelZ­o wordt een cohleair implantaat aangebrach­t. Ontvangsts­poel(in het bot, onder de huid)Elektroden­bundel
FOTO HBVL ZendspoelZ­o wordt een cohleair implantaat aangebrach­t. Ontvangsts­poel(in het bot, onder de huid)Elektroden­bundel
 ?? FOTO HBVL ?? Rob Beenders: “België loopt helemaal achter.”
FOTO HBVL Rob Beenders: “België loopt helemaal achter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium