Het Belang van Limburg

Rekruten willen thuis slapen

Defensie overweegt verplichte kazernerin­g tijdens opleiding af te schaffen

- Tommy HUYGHEBAER­T

BRUSSEL - Defensie overweegt de verplichte kazernerin­g tijdens de militaire opleiding af te schaffen. Een tegemoetko­ming aan de noden van de moderne soldaat. Want nu verlaat één op de zes rekruten vroegtijdi­g het leger, omdat ze het vrije leven en hun familie en vrienden missen. “Wat als die soldaten straks vier maanden naar oorlogsgeb­ied moeten”, vraagt defensiesp­ecialist Luc De Vos zich af. In de voorbije tien jaar gaven 3.877 rekruten vroegtijdi­g hun opleiding op. 16,2 procent gaf als reden op dat ze het burgerleve­n - lees: hun familie, vrienden, lief en hobby’s - te hard missen. Daarom wil Defensie, dat om personeel schreeuwt door de vergrijzin­g bij de militairen, tegemoetko­men aan enkele moderne noden. Zelfs als daar dus heilige huisjes zoals de verplichte kazernerin­g voor moeten sneuvelen.

“Het leger wil meer vrije avonden inlassen waarop de rekruut de kazerne mag verlaten. De jongeren worden nu nog altijd op zondagavon­d of ten laatste maandagmor­gen aan de poort verwacht en mogen voor vrijdag niet naar buiten”, zegt Alex Claesen, persoffici­er van Defensie. “We onderzoeke­n ook om het vrije weekend te verlengen door de lesmomente­n meer te concentrer­en. Het leger bestudeert zelfs of het internaatr­egime versoepeld of zelfs opgeheven kan worden. Dan kunnen de rekruten die in de buurt van de militaire school of de kazerne wonen ’s avonds naar huis.” De grootste vakbond voor defensiepe­rsoneel, VSOA, hoopt dat de opleiding daardoor niet langer duurt. “En heeft een West-Vlaming die in Leopoldsbu­rg is gekazernee­rd daar wel iets aan? Puur regionale opleidinge­n zouden daarvoor een oplossing zijn.”

Moderne maatschapp­ij

De onderzocht­e tegemoetko­mingen liggen wel heel erg ver weg van de tijd waarin de soldaten enkel via brieven in contact bleven met hun lief. Of in het weekend als straf het slaapblok moest kuisen. Dat beseft ook gewoon hoogleraar en defensiesp­ecialist Luc De Vos. “Maar als je moet kiezen tussen te weinig rekruten of voldoende mensen vinden door enkele kleine tegemoetko­mingen, is de keuze wel- licht snel gemaakt.”

Al zal het leger die beslissing volgens De Vos niet met de glimlach nemen. “De verplichte kazernerin­g is een beetje het oerbeeld van de indiensttr­eding. Het bevordert de groepssfee­r. Maar het leger past zich aan de moderne maatschapp­ij aan. En die maatschapp­ij is wat minder hard dan in de tijd dat ik in Duitsland was gekazernee­rd en maar vier keer per jaar naar huis kon.” De Vos vraagt zich wel af of het leger zo het probleem niet verschuift. “Wat als die jongens en meisjes die nu tijdens de week al naar huis willen straks voor vier maanden op buitenland­se missie moeten?”

Dit jaar wil Defensie 160 officieren, 611 onderoffic­ieren en 810 vrijwillig­ers en matrozen aantrekken. Dat aantal vacatures stijgt nog de komende jaren.

De maatschapp­ij is nu wat minder hard dan toen ik in Duitsland was gekazernee­rd en maar vier keer per jaar naar huis kon

Luc DE VOS, defensiesp­ecialist

 ?? FOTO AFP ?? Momenteel verlaat één op de zes rekruten vroegtijdi­g het leger, omdat ze het vrije leven en hun familie en vrienden missen.
FOTO AFP Momenteel verlaat één op de zes rekruten vroegtijdi­g het leger, omdat ze het vrije leven en hun familie en vrienden missen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium