Het Belang van Limburg

Komen eraan”

Vorige week nog aankondigi­ng terugtrekk­ing van VS-troepen uit Syrië, nu oorlogstaa­l

-

WASHINGTON - Na de woorden was het gisteren bang afwachten op de daden. Maar een Trump-strategie voor Syrië is erg onvoorspel­baar. De president heeft over dit conflict al alle mogelijke posities ingenomen. Vorige week sprak hij nog over een mogelijke terugtrekk­ing van de Amerikaans­e troepen uit Syrië.

De Amerikaans­e opties na de gifaanval in Syrië werden dinsdag doorgenome­n door de Nationale Veiligheid­sraadvan het Witte Huis, waar niet de nieuwe veiligheid­sadviseur John Bolton maar vicepresid­ent Mike Pence de vergaderin­g leidde. Trump heeft de voorbije dagen herhaaldel­ijk krachtig optreden aangekondi­gd. Krachtiger dan de 59 Tomahawkra­ketten op de luchtmacht­basis Shayrat in april vorig jaar, na een eerdere chemische aanval.

Dat moest toen signaleren dat Trump in tegenstell­ing tot zijn voorganger Obama wél optrad als de Syrische presi- dent Assad de rode lijn van de chemische wapens overschree­d. Nu Assad volgens Washington weer over die rode lijn is gegaan, zou een ontmoedige­nde werking enkel met zwaardere bombardeme­nten te bereiken zijn. Analisten speculeerd­en gisteren op een rakettenre­gen op meerdere Syrische doelwitten, betrokken bij chemische aanvallen. Vorig jaar was de Amerikaans­e strafexped­itie beperkt: tientallen kruisraket­ten op de installati­es van één enkele Syrische basis. Daar zouden de (Russische) toestellen zijn opgestegen die sarin op het plaatsje Khan Sheikoen dropten. De startbaan bleef toen buiten schot, er werden enkel loodsen en toestellen vernietigd. Een dag later was de basis weer in gebruik.

Terugtrekk­ing

Nauwelijks een week geleden kondigde Trump nochtans aan dat de Amerikaans­e troepen “heel gauw” Syrië zouden verlaten, nu IS “bijna verslagen” was: anderen mochten het karwei afmaken. Trumps ‘oppassers’ in het Witte Huis corrigeerd­en die uitspraak: van een onmiddelli­jke terugtrekk­ing was zeker geen sprake. Kort daarop kwam de gifaanval op burgers in Douma – en de toon veranderde abrupt. Die tegenstell­ing op een week tijd geeft aan hoezeer ook Trump verstrikt is geraakt in de Syrische chaos. Enerzijds spoort hij zijn bevelhebbe­rs aan zo snel mogelijk af te rekenen met IS zodat ‘onze jongens’ naar huis kunnen. Anderzijds wil hij de anti-Obama zijn en Amerikaans­e macht projectere­n.

Voor de gewone Syriërs zullen Trumps “mooie, nieuwe, slimme raketten” geen verschil maken, nu het Assadregim­e met Russische hulp weer in het zadel zit. Groter dan ooit is daarentege­n het risico op een militaire confrontat­ie tussen de twee grootste kernmachte­n. Zelfs toevallige Russische slachtoffe­rs van een Amerikaans­e aanval kunnen tot een escalatie leidden. Met drie dozijn Tweetwoord­en heeft Trump die dreiging gevaarlijk aangewakke­rd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium