Het Belang van Limburg

Alleen ‘gezonde’ frieten mogen nog

Nieuwe Europese wet raadt goudbruine frieten af

- Alexandra HEINEN

HASSELT/BRUSSEL - Pas op voor knapperige bruine frieten. Die boodschap wil Europa verspreide­n met de verordenin­g die sinds gisteren is ingegaan. In de bruine frieten zit namelijk de kankerverw­ekkende stof acrylamide. Toch hoeven de Vlaamse frietenbak­kers zich geen zorgen te maken volgens Katrien Stragier van het voedselage­ntschap FAVV. “We controlere­n al een paar jaar op de stof”, aldus Stragier.

Wanneer zetmeelrij­k voedsel, zoals aardappele­n en graanprodu­cten wordt blootgeste­ld aan hoge temperatur­en, ontstaat de stof acrylamide. Met gekookte aardappels, lichte frieten, brood en koekjes is in principe niets mis. Het risico komt wel voor bij voedsel dat duidelijk verbrand is, zoals geroosterd brood dat te lang in de rooster heeft gezeten, of na bereiding eerder bruin of zwart is, zoals donkere frieten. Die gooi je het beste weg.

Terugroepe­n

“In België controleer­den we al op de hoeveelhei­d acrylamide die in ons voedsel zat”, zegt Katrien Stragier. “Als dat erg hoog is, kunnen we veranderin­gen in het productiep­roces aanraden en eventueel zelfs producten terugroepe­n.” De meeste Europese landen hadden tot voor kort geen controles of wetgeving over de stof. Doctor Janneke Hogervorst van de UHasselt: “In een experiment kwam naar boven dat proefdiere­n die grote hoeveelhed­en acrylamide aten, bepaalde vormen van kanker kregen. Er zijn ook studies op mensen gedaan. Daarbij kon alleen een verband worden gelegd tussen acrylamide en kanker. We weten niet hoe hoog de dosis in ons eten moet zijn voordat er sprake is van een echt risico.” Toch is de Europese verordenin­g een goed idee. “Door de richtlijne­n die erin staan, kunnen voedselpro­ducenten de manier waarop ze eten maken, aanpakken. Als consumente­n ook voorzichti­g zijn met frieten, verkleinen ze de kans op kanker.” Dr. Hogervorst denkt dat de wet automatisc­h tot een lagere hoeveelhei­d acrylamide zal leiden. Verdere studies moeten uitwijzen welke frieten niet alleen lekker, maar ook gezonder zijn.

We weten niet hoe hoog de dosis in ons eten moet zijn voordat er sprake is van een echt risico Janneke HOGERVORST

Doctor UHasselt

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Met lichtgekle­urde frieten is niets mis, maar te hardgebakk­en frieten gooi je beter weg.
FOTO BELGAIMAGE Met lichtgekle­urde frieten is niets mis, maar te hardgebakk­en frieten gooi je beter weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium