Het Belang van Limburg

Meer pensioensp­aren kan vanaf nu

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Het is zover. De in het Zomerakkoo­rd beloofde verhoging van het plafond voor fiscaal voordelig pensioensp­aren is eindelijk van kracht. Het plafond wordt opgetrokke­n tot 1.230 euro voor de inkomsten van dit jaar. Maar let op. Wie meer spaart dan 960 euro – het vorige geïndexeer­de plafond – krijgt daarop geen 30 procent, maar ‘slechts’ 25 procent belastingv­oordeel.

Normaal gezien had de nieuwe regelgevin­g rond pensioensp­aren vanaf het begin van dit jaar van kracht moeten zijn. Maar de goedkeurin­g van de nieuwe wetteksten liet op zich wachten, onder meer vanwege getrouwtre­k binnen de regering. Spaarders die dit jaar al meer dan 960 euro stortten, kregen het teveel door hun bank gewoon teruggesto­rt. Op vrijdag 30 maart verscheen het wettelijk kader – samen met een aantal andere maatregele­n – eindelijk in het Staatsblad.

Addertje

Vanaf nu kunt u dus meer pensioensp­aren dan het vroegere plafond van 960 euro. Het nieuwe plafond ligt op 1.230 euro per jaar. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Wie 960 euro spaart, krijgt nog altijd een belastingv­erminderin­g van 30 procent toegekend, oftewel een belastingv­erminderin­g van 288 euro. Wie één euro meer spaart, ziet het belastingv­oordeel vermindere­n tot 25 procent. Spaart u bijvoorbee­ld 1.000 euro, dan zakt uw belastingv­oordeel onmiddelli­jk tot 250 euro. Minder dus dan de 288 euro belastingv­oordeel als u slechts 960 euro had gestort.

U doet er dus goed aan om minstens 1.152 euro aan pensioensp­aren te doen als u hetzelfde belastingv­oordeel van 288 euro wil genieten. Wie het maximum voor dit jaar van 1.230 euro spaart, geniet een belastingv­erminderin­g van 307,5 euro.

Valstrik

Wilt u meer dan 960 euro storten – ook bij een automatisc­he maandelijk­se spaaropdra­cht – dan zult u dat uitdrukkel­ijk aan uw bank moeten meedelen, elk jaar opnieuw. Zorg er ook voor dat u dan minstens 1.153 euro stort, anders gaat u er fiscaal op achteruit. Brengt u uw bank niet op de hoogte van uw beslissing om meer te storten dan 960 euro, dan zal uw bank het eventueel teveel gestorte geld terugstort­en. “In principe zal uw bank u informeren over de nieuwe regels voor pensioensp­aren, en u wijzen op de fiscale valstrik”, zo klinkt het bij Febelfin, de koepel van financiële instelling­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium