Het Belang van Limburg

Niemand heeft voorrang

Haaientand­en en borden spreken elkaar tegen

- Willy VANDAEL

Voorrang of niet? Dat is de vraag die weggebruik­ers zich dezer dagen stellen aan verschille­nde kruispunte­n in Zonhoven. Vorig weekend werden er haaientand­en geschilder­d op een aantal kruispunte­n waar de voorrangsr­egels wijzigen. De borden van de ‘oude situatie’ die voorrang van rechts aangeven, bleven staan. Gevaarlijk is dat niet, verwarrend wel.

Wie bijvoorbee­ld van de Burkweg komt en het kruispunt met de Bekerveldw­eg nadert, ziet eerst een verkeersbo­rd dat voorrang van rechts aangeeft. Enkele meters verder staan hagelwitte haaientand­en en strepen op de weg die aanmanen te stoppen. Stoppen moet je dus ook… als je van rechts komt. De situatie doet zich voor aan een aantal kruispunte­n waar de voorrangsr­egels wijzigen en waar de wegmarkeri­ngen al aangebrach­t zijn, maar waar de borden nog niet werden weggehaald. “Ik geeft toe dat het een onduidelij­ke situatie is, maar ik heb de gemeenteli­jke diensten de opdracht gegeven om de ‘voorrang van rechts’-borden zo snel mogelijk te verwijdere­n”, zegt schepen van verkeer Eric Vos (Voluit).

Niet gevaarlijk

Echt gevaarlijk is die situatie niet omdat iedereen voorrang moet geven aan iedereen en dus moet stoppen. De schepen benadrukt dat de wijziging van de voorrangsr­egels aan die kruispunte­n kadert in het nieuwe verkeerspl­an. “Ook de snelheid werd op de meeste wegen teruggebra­cht naar 50 kilometer per uur”, zegt hij.

 ?? FOTO WIVA ?? De bizarre situatie stelt zich op verschille­nde kruispunte­n, zoals dat van de Burkweg met de Bekerveldw­eg.
FOTO WIVA De bizarre situatie stelt zich op verschille­nde kruispunte­n, zoals dat van de Burkweg met de Bekerveldw­eg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium