Het Belang van Limburg

HELDENROL IN THRILLER

Cristiano Ronaldo trekt Real opnieuw over de streep met penaltytre­ffer

- Michaël VAN DAMME

Na de spectacula­ire remonte van AS Roma tegen FC Barcelona dinsdag heeft ook Juventus Real Madrid aan het wankelen gebracht na een 0-3-nederlaag in de heenmatch van de kwartfinal­es van de Champions League. Na 93 minuten stond het gisteren 0-3 voor Juve en leken we op weg naar verlenging­en, maar de bal ging nog op de stip. Cristiano Ronaldo trapte de treffer van de kwalificat­ie op grootse wijze binnen.

Lionel Messi beleefde dinsdag een pijnlijke afgang met FC Barcelona tegen As Roma, zijn grote rivaal Cristiano Ronaldo was in een vergelijkb­are thriller een happy end gegund.

Juventus deed Real Madrid flink schrikken, hoewel Real de heenmatch vorige week met 0-3 had gewonnen. Van een overrompel­ing zoals FC Barcelona dinsdag overkwam in Rome was nochtans geen sprake. Juventus had een remontada op zijn Italiaans in gedachten: slinks, sluw en gruwelijk efficiënt. Het begon met een vroeg doelpunt na amper 76 seconden. Het was van 2007 geleden - Roy Makaay scoorde toen met Bayern na minder dan 11 seconden - dat Real in de Champions League nog eens zo’n vroege tegengoal had geslikt. Real probeerde meteen hoog druk te zetten, maar bracht zichzelf daarmee in de problemen toen Costa de bal heroverde. Khedira zette vanaf rechts voor en Mandzukic kopte helemaal vrijstaand binnen.

Real had zijn lesje niet geleerd, want op het halfuur mocht Mandzukic een vergelijkb­are tweede treffer maken. Dit keer kwam de voorzet vanaf rechts van Lichtstein­er. Mandzukic zette Carvajal in de wind en kopte van dichtbij binnen: 0-3. Nog één goal te gaan voor verlenging­en.

Wissels

Real Madrid stond nochtans helemaal niet slecht te voetballen. Zestig procent balbezit halfweg en tal van kansen op een treffer. Kort voor rust kopte Varane zelfs op de lat. Maar het venijn zat hem in de lucht, waar jachtbomme­nwerper Mandzukic heerste.

Real Madrid bleef na de pauze het principe huldigen dat aanval de beste verdedigin­g is. Coach Zidane voerde wel twee wissels door: Vazquez en Asensio kwamen op het veld, Bale en Casemiro mochten hun trainingsp­ak aantrekken. Vooral voor de Welshman was dat een blaam: in je 500ste wedstrijd voor club en land na amper 45 minuten gewisseld worden. Ongeloofli­jk maar waar, maar terwijl Real Madrid het spel bleef maken, scoorde Juve na een uur zowaar een derde treffer. Dit keer hadden ze daar niet eens een kans voor nodig. Doelman Navas verslikte zich in een verre voorzet van Costa en legde de bal klaar voor Matuidi. De Fransman zei “merci” en trapte de 0-3 tegen de netten.

Schaakspel

Het moeilijkst­e leek nu gedaan voor de Italianen, want de verlenging­en leken binnen. De wedstrijd werd nu een schaakspel en daar zijn de Italianen meesters in. Real Madrid moest nu meer voorzichti­gheid inbouwen. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Cristiano Ronaldo een prima mogelijkhe­id. Net als Mandzukic eerder kreeg hij een uitstekend­e kopbalkans, maar hij raakte de bal verkeerd op zijn hoofd. Ronaldo kreeg dan toch nog een kans op een heldenrol, in een scenario dat zelfs voor Hollywood te straf zou zijn. In de 93ste minuut kopte Ronaldo - jawel hij de bal terug in de zestien, waar Benatti Vazquez aanliep. Ref Michael Oliver legde de bal op de stip, geen discussie mogelijk. Discussie was er wel over de beslissing van Oliver om vervolgens Juve-doelman Gianluca Buffon weg te sturen voor wild protest. Invallersd­oelman Szczesny kwam koud tegenover Ronaldo de staan. De Portugees trapte de strafschop op grootste wijze binnen: hard in de bovenhoek: 1-3. Wat een avond, dit keer met een happy end voor de Spanjaarde­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium