Het Belang van Limburg

45 euro dagvergoed­ing

Jean-Paul De Graaf is enige internatio­nale Limburgse lijnrechte­r

- Johan MULDERS

Jean-Paul De Graaf (61) is al 20 jaar internatio­naal lijnrechte­r, maar nu is hij nog de enige die overblijft in Limburg. De Graaf stond met alle toppers op het terrein. “Je moet al goed gek zijn om dit te doen, want je houdt er niets aan over. Maar het blijft een beleving en daar doe ik het voor”, geeft de voorzitter van TC Hamont toe.

Eind april reist hij af naar München en daarna volgen Nürnberg, Amsterdam, Braunschwe­ig, Luxemburg en eventueel Stuttgart. “Er wacht mij een drukke zomer en gelukkig ben ik net op tijd weer fit. In december scheurde ik een pees af in mijn schouder na het opheffen van mijn kleinkind. Tennissen zit er dit seizoen niet meer in, maar ik kan mijn arm weer genoeg bewegen om als lijnrechte­r te werken.”

In 1998 maakte De Graaf zijn debuut op het ECC-tornooi in Antwerpen. “Heel toevallig”, doet hij zijn verhaal. “Marc Hendrickx was verantwoor­delijk voor de scheidsrec­hters. Hij had er te weinig en hij vroeg mij om meteen naar Antwerpen te komen. Ik was verrast, want ik had totaal geen ervaring. Maar ik heb toegezegd. Zo is de bal aan ‘t rollen gegaan. Ondertusse­n heb ik alle grote Belgische tornooien op mijn palmares staan, naast een resem buitenland­se. Ook maakte ik een paar Davis Cup-ontmoeting­en in Cyprus en Ierland mee. De thuisploeg zorgt dan voor de lijnrechte­rs. In België zijn dat doorgaans tien Vlamingen en tien Walen. Maar voor de laatste ontmoeting in Luik waren er te weinig kandidaten, waardoor de ploeg werd aangevuld met buitenland­ers.”

Kleine vergoeding

De Graaf is op dit ogenblik de enige Limburgse internatio­nale lijnrechte­r. “Dat verrast mij niet want onze dagvergoed­ing bedraagt slechts 45 euro en soms ben je acht uur bezig. Ik moet de reke- ning niet maken zeker?”, zegt Jean-Paul. “Onze vergoeding werd nog nooit aangepast. Pas sinds vorig jaar krijgen we enkel in Limburg onze verplaatsi­ngsonkoste­n betaald. In het buitenland krijg je meestal ook de hotelkoste­n. Vroeger moest ik bijna al mijn vakantieda­gen opofferen voor de buitenland­se tornooien. Nu geniet ik al een aantal jaren van mijn pensioen en mijn vrouw is gelukkig tennismind­ed.”

Clijsters

Blijft natuurlijk de vraag wat de kwaliteite­n zijn van een goede lijnrechte­r. “Een specifieke opleiding, medische controle of een leeftijdsg­rens is er niet. Ik kom lijnrechte­rs van 70 en zelfs 80 jaar tegen. Zo lang je goed ziet, is er geen probleem. Ervaring, leren uit je fouten, juiste positie en concentrat­ie zijn heel belangrijk. Daarom staan we ook maximum 45 minuten op een terrein. Er is best wel druk, want de hoofdschei­dsrechter moet je beoordelen. Twee keer heb ik het maximum gekregen. Dat is heel uitzonderl­ijk. Op basis van die scores wordt er geselectee­rd en blijven er twintig lijnrechte­rs over voor het tweede deel van het tornooi. Op mijn eerste tornooi in Antwerpen riep ik een opslag van Clijsters buiten en dat voor 25.000 toeschouwe­rs. Dat moet je durven, niet? De stoelschei­dsrechter gaf mij na controle gelukkig gelijk. De voorbije jaren heb ik op eigen houtje Spaans en Italiaans geleerd, waardoor ik nu zes talen spreek. Een grand slam staat niet op mijn palmares. Dat gaat moeilijk worden, omdat ze daar de voorkeur geven aan jonge mensen. Het is een apart wereldje, maar na al die jaren heb ik mijn weg gevonden.”

TENNIS Tenniscent­rum Alken -

Vandaag worden vanaf 16 uur de achtste finales enkel en enkele kwartfinal­es dubbel gespeeld op het vijfsterre­ntornooi in Alken. Onder meer Niels Cleeren, Klaartje LIebens, Stijn Meulemans, Sofie Oyen en Elyne Boeykens komen in actie. Jonas Dierckx neemt het op tegen Philippe Geladé. Bij de dames bereikte Lise Brulmans de hoofdtabel na winst tegen Antje Rubbrecht. Bij de heren speelde Maxime Braeckman gisteravon­d tegen Briek Thijssen voor een plaats op de hoofdtabel.

BADMINTON

Fae en Amber Boonen doen het weer -

Op de zesde Internatio­nal Bobolat Refrath Cup pakte Fae Boonen brons in het dames enkel U11 en won ze samen met Lieke Van Parijs het dubbel. Amber legde bij de U13 een schitteren­d parcours af met zes zeges op rij, maar in de finale moest ze het hoofd buigen tegen de sterke Deense Chiara Rudolf. “Als ze nog wat sterker was geweest, had er zelfs meer ingezeten”, aldus papa-coach Patrick Boonen.

Er zijn liefst 268 deelnemers ingeschrev­en op het internatio­naal tornooi van Dropshot in Houthalen-Helchteren komend weekend. Naast een sterke buitenland­se delegatie is ook de Belgische top aanwezig. Onder hen Marijn Put en de Limburgers Ann Knaepen en Birthe van den Berg, die zeker een prijs willen pakken.

Tornooi van Dropshot - SCHERMEN

Nijs haalt top 20 op WK -

Mathieu Nijs (15) heeft op het WK voor kadetten in Verona een knappe twintigste plaats veroverd. Nijs liet in de voorrondes geen spaander heel van de concurrent­ie. Bij de laatste 64 versloeg hij de Turk Hssine met 15-11. Maar daarna had hij pech dat hij het tegen de Fransman Spichiger, één van de favorieten, moest opnemen (5-15).

Ik heb in Antwerpen ooit een opslag van Kim Clijsters buiten geroepen voor 25.000 man. Dat moet je durven, niet?

Jean-Paul DE GRAAF Internatio­naal lijnrechte­r

TAFELTENNI­S

Schulen de baas in Limburgse beker -

Zowel de dames- als de herenploeg van Schulen heeft de beker van Limburg op zijn naam geschreven. Bij de dames haalde Schulen (Lies Poel, Britt Buekers, Lotte Raskin) het van Sint-Truiden met een ruime 5-1-overwinnin­g. Bij de heren was er zowaar een duel tussen Schulen A en Schulen B. De A-ploeg - met de familieled­en Edwin, Jan en Ward Poel won de clash met 5-1.

PAARDENSPO­RT Z-Tour in Lanaken -

Week drie van de Z-tour start vandaag. Vier dagen lang is het weer volle bak in Zangershei­de. Het concours wordt verreden onder een driesterre­n niveau. Drie FEI-rankingpro­even, een op zaterdag en twee op zondag, sieren het programma. De prijzenpot in de afsluitend­e GP op zondag (15.30 uur) bedraagt 30.000 euro.

Easter Tour in Opglabbeek -

Van

vandaag tot en met zondag organiseer­t het Sentower Park in Opglabbeek het eerste weekend van de Easter Tour. Met een maximum van achttien paarden per ruiter kan iedereen in deze CSI Tour zijn beste en jongste paarden voorbrenge­n. Ook hier twee FEI-rankingpro­even met een GP op zondag (15 uur).

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Een grand slam staat helaas niet op mijn palmares. Ze geven de voorkeur aan jongeren.”
FOTO RAYMOND LEMMENS “Een grand slam staat helaas niet op mijn palmares. Ze geven de voorkeur aan jongeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium