Het Belang van Limburg

“In de Wetstraat zitten meer wolven”

CD&V legt miljoen huisbezoek­en af

- Miranda GIJSEN/Zahra BOUFKER

CD&V wil in Vlaanderen een miljoen huisbezoek­en afleggen om te luisteren naar wat de kiezers bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen belangrijk vinden. Partijvoor­zitter en burgemeest­er van Leopoldsbu­rg Wouter Beke wil zelf bij 6.000 inwoners in zijn gemeente aanbellen.

Het startschot van de één miljoen huisbezoek­en die CD&V wil afleggen werd gegeven in Op ’t Geleeg, de wijk waar partijvoor­zitter Wouter Beke woont. De eerste legislatuu­r als burgemeest­er van Leopoldsbu­rg zit er voor hem bijna op. “Met deze huisbezoek­en willen we de mensen informeren over wat we hebben gerealisee­rd of uitleggen waarom bepaalde zaken anders zijn beslist. Maar we willen vooral luisteren naar wat er leeft en dat meenemen in ons programma.”

CD&V levert

vandaag

in

onze provincie 1 op de 2 burgemeest­ers en is de grootste partij. “Op 14 oktober willen we uiteraard even goed doen als in 2012. De mensen zelf zijn op dit moment nog niet echt bezig met die verkiezing­en. Maar de thema’s waarvan ze wakker liggen – zoals hard rijden, zwerfvuil of het gemis aan samenhorig­heid – zijn vaak gemeenscha­ppelijk.”

Jana Storms is de eerste die thuis geeft. Ze wordt in september 18 en mag voor het eerst gaan stemmen. “Ik vind dat jullie zwerfvuil dringend moeten aanpakken door bijvoorbee­ld meer vuilnisbak­ken in het centrum te plaatsen.” Of dit bezoek haar stemgedrag bepaalt? “Toch niet, ik heb mijn keuze al gemaakt voor een andere partij.” Ook bij Saliha Sultun Erol gaat de voordeur open, ze staat net soep te koken. “Amai, de burgemeest­er aan de deur. Wij gaan op hem stemmen. Hij is een sociaal mens en begroet je als je hem tegenkomt. Van welke partij is hij eigenlijk?” lacht ze. De familie SpruytKupp­ens hoopt dan weer dat de leefbaarhe­id in het centrum zal verbeteren. “Ik hoop dat jullie het centrum terug levend krijgen. Met al die vrachtwage­ns is het daar niet gezellig op het terras.” Huisbezoek­en bestaan al zolang er verkiezing­scampagnes zijn. Maar zijn ze in tijden van sociale media nog belangrijk? “Sociale media zullen voor het eerst een manifeste rol spelen in de campagne. Dat is ook het grootste verschil met 2012. Maar wie enkel afgaat op de sociale media, onderschat dat er een grote stilzwijge­nde meerderhei­d is. En die bereik je op deze manier. Huisbezoek­en blijven voor onze partij bijzonder belangrijk, omdat we lokaal stevig zijn ingewortel­d.”

Op de vraag of Beke liever in de Dorpstraat dan in de Wetstraat rondloopt, zegt hij al lachend: “In de Wetstraat zijn er veel wolven, hier hebben we er maar één.”

Eddy Vandoren

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Jana Storms mag voor het eerst gaan stemmen op 14 oktober en hoopt dat het zwerfvuil wordt aangepakt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Jana Storms mag voor het eerst gaan stemmen op 14 oktober en hoopt dat het zwerfvuil wordt aangepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium